Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kinesisk sten här

Annons

Den styrgrupp som är utsedd för att leda ombyggnationen av Stortorget förespråkar svensk sten. I anbudsförfrågan är angivet att svensk eller finsk natursten ska användas. Kinesisk sten är inte aktuell.

I det som ibland benämns som Gävles ”vardagsrum” eller ”hjärta” där bland annat kunder, transporter, turister, kollektivtrafik, boende och arbetande rör sig behövs ett slitstarkt och estetiskt tilltalande material. Därför är valet natursten som underlag.

Tanken är att markbeläggningen på Stortorget ska ge intryck av en ”matta” som skiftar i sex nyanser. Den öppna ytan på torget kommer att bestå i tre typer av (svensk och/eller finsk) natursten: en mörk, en ljusgrå och en rödaktig. Stenen är ömsom matt, ömsom blank vilket ger ett skimmer åt Stortorget.

Runt om ”mattan”, vid entréer och ledstråk kommer att användas smågatsten som är flammad, vilket betyder att ojämnheter är bortbrända och att det blir ett jämnare underlag än vad dagens befintliga smågatsten erbjuder. Smågatsstenen kommer dessutom att fogas i betong vid stråk där den behöver användas för passage i en strävan att tillgodose människor med funktionsnedsättningar.

Precis intill husfasaderna kommer Stortorgets befintliga smågatsten att återanvändas eftersom det finns ett ekonomiskt, ekologiskt och historiskt värde i det.

Häng med i utvecklingen av Stortorget på www.gavle.se/stortorget

projektledare Stortorget, Tekniska kontoret

projektinformatör Stortorget, Tekniska kontoret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons