Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget barn far väl illa av att vara hemma lite extra med föräldern

Annons

Ny termin och våra förskolor och fritidshem är fyllda till brädden, varje kvardat är fullknökad med barn. Obegränsat antal platser med låg bemanning.

Denna situation är vi ej ensamma om här på norra skolområdet, utan det verkar vara detsamma i hela vår röda kommun. Detta ger utrymme för en del funderingar kring prioriteringar. Jag är övertygad om att personalen vänder sig ut och in för att räcka till, och de gör ett fantastiskt arbete.

Mina funderingar gäller snarare regler med ständiga undantag som belastar barnomsorgen i onödan. En föräldraledig erbjuds 15 timmar per vecka i barnomsorgen. För en pojke i sex-års med nytt syskon därhemma borde det ju faktiskt räcka finfint med 15 timmar, då verksamheten pågår klockan 8-11 på förmiddagen. Men denna regel görs det ofta, och jag menar ofta, undantag ifrån och denna pojke får stanna kvar ytterligare ett par timmar varje dag. Och belasta det redan till brädden fyllda fritidshemmet.

Är inte barnomsorgen tillräckligt proppfull som den är? Varför ska vår kommunala barnomsorg agera barmhärtig samarit åt de föräldrar som tjatar till sig utökad tid? 15 timmar bör gälla för alla föräldralediga, det ger barnet delaktighet i förskola och sex-årsverksamhet. Men utöver det ska inte barn till föräldralediga föräldrar belasta den redan hårt ansträngda barnomsorgen.

För de andra barnens skull, för personalens skull, och inget barn kan väl fara illa av att vara hemma med syskonet och föräldern lite extra under den korta tid som föräldraledigheten är i livet.

Förälder till tre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons