Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget inflytande av kyrkan

När gavs svenska kyrkan rätt att påverka skolans verksamhet och undervisning? Nej, tack och lov är det slut på Svenska kyrkans inflytande i skolan.

Annons

Men i dag – 2012 – kan muslimska församlingar göra upp om att muslimska barn inte ska få delta i studieresor och sova över utanför hemmet. Detta har skolstyrelsen i Jönköping träffat överenskommelse om med Muslimska föreningen där.

Med denna inställning kommer förtrycket av muslimska barn från den egna religionen och kulturen att fortsätta. De muslimska barnen förhindras samma rättigheter som de svenska. Vi vet att i flera skolor har man gått med på att muslimska flickor inte ska delta i simundervisning, sexualkunskap etcetera, etcetera.

Håller vi på att tillåta religionen att styra muslimska barns liv på samma sätt som i deras hemländer? I så fall är det hög tid att förbjuda detta.

Ska kulturer och religioner som inte tydligt tar avstånd från hedersrelaterade våldsbrott och tydligt markerar att flickor/kvinnor är jämlika med män men också har rätt att själva forma sitt liv få utöva påverkan på den svenska skolan?

Nu måste samma regler gälla för muslimska barn som för svenska. Hur kan man förbjuda skolavslutning i kyrkan när man å andra sidan går muslimska religiösas ärenden i andra sammanhang?

Visa att Sverige är ett upplyst samhälle. Religioner ska inte få påverka eleverna i skolan. Jag förutsätter att skolöverstyrelsen och JO synar Jönköping.

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons