Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Därför behöver vi EU – ensam är inte stark, ensam är bara ensam

Annons
Även om vi skulle lämna EU och göra som Norge så kommer det att kosta oss pengar. Och då utan att få inflytande över hur pengarna används, påpekar skribenten.

Svar till Ulrik Petersson: Du skriver att vi betalar 40 miljarder per år till EU och att dessa pengar hade gjort sig bättre i våra egna fickor. Har du då tänkt på hur den svenska ekonomin i övrigt skulle påverkas om vi lämnade EU, till exempel våra möjligheter att handla med andra länder?

Sverige är direkt beroende av handeln inom EU och nästan tre fjärdedelar av Sveriges varuexport sker inom Europa. Lämnar vi EU skulle också avtalet om frihandel gå förlorat, eller i bästa fall omförhandlas. I sådant fall skulle ett litet land som Sverige antagligen få betydligt sämre villkor än i dag när vi kan förhandla som en del av världens största handelsblock.

Studier visar även att effekterna av ett Swexit på sikt skulle minska svenskt BNP med ungefär fyra procent. Omvandlar man det till pengar skulle ett sådant tapp motsvara cirka 200 miljarder i förlust eller, om man så vill, den totala kostnaden för hela det svenska utbildningsväsendet (81 miljarder), Polismyndigheten (24 miljarder), Kriminalvården (8,7 miljarder), hälso- och sjukvården samt den sociala omsorgen (78 miljarder).

Jag vet inte hur du tänker men för mig rimmar det inte särskilt väl med en stärkt välfärd.

Skulle vi i stället lämna EU och upprätta något sorts avtal, likt Norge, där vi fortfarande kan ta del av den inre marknaden utan att vara medlemmar så har du helt rätt i att prislappen skulle sjunka en del.

Det skulle dock kosta oss en hel del handlingsutrymme. För det första skulle vi fortfarande vara tvungna att anpassa våra handelsvaror till europeiska standarder för att överhuvudtaget kunna nyttja avtalet, vilket i praktiken betyder att Sverige förlorar sin plats vid förhandlingsbordet men ändå tvingas leva med besluten.

Kostnadsmässigt? Ja, Norges bidrag är visserligen lägre men de betalar fortfarande runt hälften av Sveriges räknat per capita. Att stå utanför EU men samtidigt vilja plocka russinen ur kakan har också sitt pris.

Slutligen nämner du överstatlighet och att “ta tillbaka kontroll” från Bryssel. Men kan du tala om för mig vari vår frihet ligger om vi tvingas följa regler som vi själva inte får vara med och påverka eller förhandla fram?

Vari ligger friheten i att begränsa unga från att jobba eller resa till andra länder?

Vari ligger friheten i att begränsa svenska företag från att expandera?

Jag tror nämligen att du är helt fel ute här. Jag tror att vi behöver EU för att som samhälle kunna växa ännu starkare, tillsammans. För ensam är faktiskt inte stark. Ensam är bara ensam

Emelie Pettersson, L

Insändare: Därför ska Sverige gå ur EU

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons