Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: De röker ute och fimpen släpper de där de har stått

Annons
Rökarna slälpper fimparna där de har stått, konstaterar skribenten.

Det finns ett riktigt snuskigt ställe i Gävle, på nedre Brynäs. (Liknande återfinns förstås på många andra håll, men detta är ett gott exempel.)

Mittmediahuset, den tidigare posterminalen, har sin långsida mot Fältskärsleden. I husfasadens södra ände, i ett ganska anonymt läge, ligger entrén till Arkiv Gävleborg, dit jag ofta har ärende. Flera företag har sin port i denna del av fastigheten. De torde – klokt nog – ha infört rökförbud i sina lokaler. Sen tycker de kanske att de har gjort sitt för miljön.

Men rökarna bland deras personal och besökare fortsätter ju att röka – nu utomhus. Så de går ut genom porten och tänder sin cigg. Det finns cykelställ under tak där de kan välja att hålla till. Sen släcker de cigaretten och går in. Fimpen ligger kvar där de stått.

Tidigare stod där en stor öppen fimpbehållare, där 50 fimpar skvalpade omkring i brunsnusigt regnvatten. Den tömdes aldrig. Det var en så obehaglig syn att den togs bort. Så nu ackumuleras fimparna på marken längs husets östra långsida. De är inte hundra, de är snart tusen. Alla arkivets besökare måste igenom denna äckliga passage för att nå fram till sitt fräscha och välskötta mål.

Ansvarskänsla och sinne för hygien tycks vara en bristvara i den beskrivna delen av huset. Det liknar fenomenet där restauranganställda inte bara röker utan även lämnar kvar sina fimpar intill den dörr där matgästerna ska gå in.

Innan muren föll var jag i Sovjet ett tiotal gånger, i tjänst åt en hjälporganisation. Jag önskar inte den tiden och den regimen tillbaka. Men rent var det på gator och gårdar – aldrig så mycket som ett busskvitto som landat fel. Är vi för bortskämda i dag, tar vi för självklart att först mamma och i andra hand någon okänd annan ska gå efter oss och plocka upp vårt skräp?

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons