Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Klimatfrågan kräver fokus på de verkliga problemen

Annons
Även i Vattenfalls ISO-certifierade analyser har kärnkraft klimatpåverkan på samma låga nivå som vatten- och vindkraft, skriver Mattias Lantz.

Replik till Per-Olof Erickson: Kärnkraften är ett av de kraftslag som ger lägst klimatpåverkan per kilowattimme producerad el, men det är korrekt att den inte är koldioxidfri.

Utsläpp av växthusgaser sker främst i samband med brytning och anrikning av uran men även vid avveckling och konstruktion av slutförvar.

Trots detta är klimatpåverkan från kärnkraft likvärdig med vindkraft och vattenkraft. Påståendet att utsläppen motsvarar en tredjedel av kolkraftens saknar stöd i de livscykelanalyser som klimatpanelen IPCC använder sig av.

Även i Vattenfalls ISO-certifierade analyser har kärnkraft klimatpåverkan på samma låga nivå som vatten- och vindkraft. Den anrikningsanläggning i Kentucky som Erickson nämner stängdes 2013 och har ersatts av effektivare anläggningar med lägre utsläpp.

Som Erickson säger är det mycket bråttom att stoppa utsläppen av klimatgaser. Sverige byggde upp kärnkraften i en takt som de förnybara kraftslagen ännu inte är i närheten av. Det är svårare att göra i dag, inte minst på grund av ovana att bygga reaktorer, men länder som som Sydkorea och Kina visar att det går att bygga snabbt.

Om det blir aktuellt i Sverige återstår att se. För ögonblicket är det viktigt att vårda de reaktorer vi har eftersom de tillsammans med vatten- och vindkraft ger ett av de mest klimatsnåla elsystemen i världen.

Här har Per-Olof Erickson och Naturskyddsföreningen en möjlighet att utveckla sitt arbete för en snabbare klimatomställning genom att styra över sitt engagemang mot faktiska koldioxidutsläpp.

Mattias Lantz

forskare i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet, medlem av Analysgruppen (analys.se)

Insändare: Självklart behöver vi kärnkraft för att klara klimatet

Insändare: Låt dig inte luras – kärnkraften är inte koldioxidfri

Insändare: Vi blir tvungna att importera dyr el till Sverige

Insändare: Jag litar mer på Stanford än på Vattenfall när det gäller kärnkraftens klimatpåverkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons