Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Medan andra "chillar och röker" dör folk som inte röker – av röken

Annons
Vad är det du inte förstår när det står

Rapport från en "folkhälsonisse": Bäste Bawar Ismail Tack för många eminenta krönikor men när du åter glorifierar rökning så måste du gräva djupare.

Tidigare har jag skrivit att du borde sätta dig i rökrummet på någon av våra palliativa enheter och lyssna på dem med lungcancer som har ett par månader kvar att leva. De sitter liksom inte som du skriver ”och chillar” De som du benämner ”chillar” löper en 50 procents risk att dö i en tobaksrelaterad sjukdom (det är 0,00005 procents risk att dö i trafiken).

”Mamma staten ska skydda oss” – Ja precis så är det Bawar. Medan andra ”chillar och röker” dör folk som inte röker – av röken. Vi har ungefär lika många som dör av passiv rökning som i trafiken. Vidare kostar en rökare oss skattebetalare 1,2 miljoner mer i sjukvård än de som inte röker.

Dags för miniräknaren nu Bawar – vi har nära en miljon rökare i Sverige och detta kallar du ”en liten minoritet”. Det är alltså inte rökaren själv som bestämmer att korta sitt liv där vid köksfläkten – andra dör och andra får betala. Jag hade lätt annars givit blanka sjutton i alla rökare.

Sen snurrar du in dig kring rökrum och ytan i lokalen som ”bara får utgöra 25 procent”. Så om jag kissar längst bort i simbassängen – skulle du då bada vidare? Rök (och kiss) är ganska flyktigt nämligen.

Beklagande att du kallar oss ”folkhälsonissar” men genom evidensbaserad medicin och vetenskaper har vi nissar bidragit väl till att förlänga och förbättra människors liv och livskvalitet. Vad är det du inte förstår när det står "Rökning dödar" på cigarettpaketen?

Niclas Lindqvist

Bawar Ismail: Rör inte min vattenpipa, Annika Strandhäll!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons