Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Självklart behöver vi kärnkraft för att klara klimatet

Annons
Självklart behöver vi kärnkraften, anser skribenten.

Replik till Per-Olof Erickson som påstår i sin insändare, utan att ange några källor eller referenser, att ”varken vind, sol, våg eller vatten kommer i närheten av kärnkraftens miljöförstörande inverkan på klimatets område”. En representant för Naturvårdsverket borde veta bättre.

Jag rekommenderar studium av Vattenfalls rapport "Livscykelanalys – Vattenfalls elproduktion i Norden". Rapporten är en seriös analys av utsläpp vid användning av olika bränslen vid elproduktion. Livscykelanalyserna baseras på de internationella standarderna ISO 14040 och 14044, och omfattar alla processer såsom uranbrytning, transporter, byggande, drift, rivning, hantering av restprodukter och djupförvaring.

Kärnkraft släpper ut fem koldioxidekvivalenter per producerad kilowattimme. Detta kan jämföras med nio för vattenkraft och 15 för vindkraft (sol- och vågkraft finns tyvärr inte med i analysen). Med andra ord har vindkraft tre gånger så mycket klimatpåverkan som kärnkraft.

Som jämförelse kan nämnas att kol ligger på 781 koldioxidekvivalenter per producerad kWh, det är denna el vi måste importera från våra grannländer när vår egen produktion inte räcker till.

Självklart behöver vi kärnkraft för att klara klimatet!

Bosse Janson

Insändare: Låt dig inte luras – kärnkraften är inte koldioxidfri

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons