Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inse allvaret innan ni står utan barnklinik

Annons

Så avgår ännu en chef inom barnkliniken, jag har tappat räkningen men jag tror att det är den sjunde på drygt två år. Hur många sjuksköterskor, undersköterskor och läkare som slutat har jag definitivt tappat räkningen på.

Det enda jag vet är att barnkliniken har förlorat enormt många kompetenta och driftiga personer under de senaste åren och att det nu råder en akut personalbrist på framför allt specialiserade barnläkare.

Detta kan inom kort leda till att barnkliniken i Gävle inte kan bedriva den verksamhet de är ålagda av landstingspolitikerna att göra. Så frågan är vad politiker och sjukhusledning tänker göra?

Mitt tips är att ni ska börja med att fundera över vad det skulle kosta att vårda alla dessa barn utomläns. Ni bör även fundera över hur en barnklinik med otillräcklig specialistkompetens bland läkare och sjuksköterskor matchar det arbete kring patientsäkerhet som landstinget prioriterar just nu.

Därefter bör ni ta ett steg tillbaka och inse att den ledarmodell ni använder sedan några år tillbaka är en huvudsaklig orsak till den stora personalflykten.

Att i alla lägen slaviskt följa ”linjen” i organisationen leder till att personalen känner sig förbisedd och maktlös att påverka sin situation och att värdefulla och kreativa idéer från dem som verkligen förstår verksamheten går om intet.

Med ett öppnare klimat mellan personal och chefer (på alla nivåer inom organisationen) skulle dessa idéer i stället kunna hjälpa er att uppnå konstruktiva och hållbara förändringar inom verksamheten. En massiv personalflykt säger ju något om situationen är på kliniken.

Här krävs mer än ännu en ny klinikchef med god relation till Svante Lönnbark. Här krävs stor lyhördhet och rätt kompetens för att lyckas styra upp detta sjunkande skepp. Tänk om, tänk rätt och lyssna på personalen! Inse allvaret innan ni står utan barnklinik!

F d. anställd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons