Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja, kärlkirurgin har problem

Annons

Det talas mycket om kärlkirurgi i lokalpress och lokalradion. Det är rätt. Kärlkirurgin i Gävle har problem. Modern och framtida kärlkirurgi är beroende av ett intimt samarbete med så kallad interventionsröntgen vilket innebär att man kan utföra ingrepp i, framför allt pulsådror, med smala katetrar. Gävle har legat i framkant när det gäller denna metodik.

En pensionsavgång kommer inte som en överraskning och för snart två år sedan skissades en hållbar lösning för framtida verksamhet och för utveckling av kärlkirurgen. Alla praktiskt verksamma var nöjda med den tänkta organisationen. På olika chefsnivåer satte man sig dock på tvären och därav den nu uppkomna situationen.

Under juni till och med september finns i praktiken ingen interventionsröntgen vid Gävle sjukhus. Det innebär att akuta patienter skickas till Akademiska sjukhuset i Uppsala med risk för allvarliga komplikationer, stora kostnader och en kompetensförlust för Gävle sjukhus. Om 50 patienter går till Uppsala och kostar i snitt 200 000 kronor per patient blir detta tio miljoner och jag befarar att det kommer att vara i underkant.

Det otrevliga är att det har funnits en lösning som hade inneburit en fortsatt bra verksamhet och en modern utveckling av kärlkirurgin. Den blir nu inte av för att visa chefer inte vill. På frågan om det är viktigare med chefslojalitet än med verksamheten har jag vid två tillfällen fått svaret att det är lojaliteten som gäller.

Får man hantera skattemiljoner hur som helst bara för att vara ”lojal”?

Chefer, inkluderat Svante Lönnbark – ryck upp er och lägg prestigen åt sidan och låt oss behålla kärlkirurgin och miljonerna i Gävle.

Torbjörn Tuveson,

överläkare kirurgi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons