Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag får en tår i ögat

Är man uppväxt på landsbygden och dessutom kommer från en jordbrukarsläkt är det med ett visst vemod och med en tår i ögat man ser fina åkrar ligga för fäfot och inte brukas över huvud taget.

Annons

Jag vet att detta är helt efter EU:s önskemål på grund av överproduktion trots att miljoner världen över svälter och letar med ljus och lykta efter odlingsbar mark.

Kruxet är att bönderna, fast de åtnjuter höga bidrag från oss skattebetalare via EU för att inte bruka marken utan bara sköta den, inte ”orkar” slå av utan låter vallarna stå och fint hö ruttna ner och åkrarna slyar igen.

Det gäller inte alla men på oroväckande många ställen ser man just detta. Är det verkligen helt i sin ordning att göra så? Det verkar vara ett bekvämt sätt att sko sig för någon kontroll av skattemedlen verkar inte förekomma.

Men vem orkar bry sig? Inte kontrollmyndigheterna i alla fall, de tycks ta det med en slö sommargäspning, för de vet att pengarna försvinner i EU:s enorma jordbruksbudget och anonymitet.

Mitt förslag är att eftersom det finns så gott om obrukad mark i Sverige skulle ju många yngre familjer som vill flytta ut på landsbygden kunna bruka åkrarna och föda upp köttdjur för att dryga ut lönen och ha detta som en bisyssla.

Jag skulle tro att de är mer på hugget och att inte många hektar skulle få stå obrukade.

Finns det inget politiskt parti som är intresserat av landsbygden längre?

Förr i tiden var det här i alla fall en fråga för Centerpartiet, men som alla vet numera undviker de leriga stövlar och skit under naglarna för det ger inga röster. Här finns det utrymme för utökning av matproduktion, alldeles runt knuten om intresse finns, för att inte tala om avfolkningsbygderna som återigen skulle kunna befolkas.

Det här ger också utrymme för ett nytt politiskt parti som är villig att ta tag i det jag just skrivit i synnerhet och landsbygdsfrågor i allmänhet.

Landskapet ligger vidöppet. Sluta importera, producera i stället.

Ferdinand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons