Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag minns skräcken

Annons

”40 politiker och tjänstemän ska bygga sin inre värdegrund i Polen...”

Där har jag vuxit upp och jag minns skräcken för kommunistisk diktatur. Jag minns Stalins offer – skuggor av människor, ”de lyckliga” som överlevde sovjetiska arbetsläger, utvisningar till Sibirien och Kazakstan. Alla var tysta, ingen vågade prata om sina uplevelser.

Kommunismens kollaps öppnade för mig en okänd värld av historiska dokumentärer, visade spelet bakom kulisserna och berättelser av diktaturens offer .

Skulle Hitler ha vågat starta kriget utan Stalins försäkring att Sovjet inte kommer att anfalla Nazityskland? (pakten mellan Molotov och Ribbentrop). Polen delades mellan Hitler och Stalin. I den av Nazityskland ockuperade delen byggdes olika koncentrationsläger, därför finns de i Polen.

I den av Sovjet ockuperade delen pågick terror, utrotningar, avrättningar, avvisningar till Kazakstan och Sibirien.

Jag rekomenderar böcker skrivna av svenska journalister och forskare om Stalins och Putins Ryssland. Just nu läser jag ”Förnekelsens barn” (Kaa Eneberg) om Kirunasvenskar; avrättningar, utvisningar, hunger, misshandel, lidande i Stalins ”paradis”. För värvning av fattiga landsmän till sovjetiskt helvete fick svenska agenter mycket pengar av ryska kommunister.

De som lyckades återvända till Sverige mobbades, hotades, trakasserades, tystades ner.

Skulle det inte vara nyttigare och billigare om svenska politiker, lärare, elever tog sig an sin egen historia? Tyskland har redan betalat sitt pris för kriget men vad vet ni om Sovjet? Vad vet ni om judepogromer i Krim och Ryssland? Varför rekomenderar inte biblioteken läsning av den typen av böcker? Jag bara undrar...

Ewa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons