Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag odlar mygg vid Gävle Södra

Annons

Vad fint det blir vid Gävles södra avfart. Med stenläggningar, grön växtlighet och vattenytor så blir detta Gävles i särklass finaste rondell/trafikplats.

Visst är det väl så att ni som beslutat om denna utsmyckning har tänkt på vårt läns vackra vattendelta i Nedre Dalälvsområdet och vill efterlikna detta med alla de stillastående vattenytorna?

Det kommer att bli jättefint när den planterade gröna växtligheten har växt upp ordentligt!

Jag har nu också försökt att hjälpa till genom att plantera in Aedes Sticticus (en söt liten mygga) (läs gärna mer om den på www.mygg.se). Det finns fruktansvärt stora mängder av den i vårt vackra vattendelta Nedre Dalälven och vi ska väl också se till att den trivs hos er i Gävle?

Jag brukar stanna till vid södra avfarten och släppa ut alla som jag har i bilen, vid mina resor fram och tillbaka till Gävle. De kommer säkert att trivas i det stillastående vattnet som ni har ordnat där och blir det bara tillräckligt många, så kommer det bli lika fint som i Nedra Dalälvsområdet.

Men nu tror ju inte jag att det blir lika hemskt som vi har det i myggriket vid Nedre Dalälven, era vattensamlingar i Gävle är alldeles för små för detta.

Men ta detta som en tankeställare, de aggressiva översvämningsmyggorna sprider sig sakta men säkert över landet och ni kommer säkert hjälpa dem på traven med er ”odling” vid Gävle södra.

Beslutsfattare i vårt samhälle, ta nu ert förnuft till fånga, försök inse att myggproblematiken i dag är ett nationellt problem och vi måste alla se till att få stopp på det.

Visst, allting kostar pengar. Vissa saker måste få kosta medan annat får anpassas efter ekonomin.

Nu är det dags att placera myggbekämpningen på listan för det som måste få kosta.

Den tillfälligt bekostade provbekämpningsperioden är ju avslutad och den har ju tydligt påvisat att bekämpning med BTI (en i naturen normalt förekommande biologisk bakterie) är mycket effektivt. BTI är i dag nödvändig för att hejda ökningen av myggbeståndet. Men man måste också jobba brett med annat som vattenreglering, utdikning, utgrävning, röjning och mycket annat för att undvika stillastående vattenytor.

Det finns säkert massor av åtgärder som på sikt kan göra mycket för myggbeståndet. Mycket som också då gör att användningen av BTI kan minskas och därmed även kostnaden för detta minskar. Om vi alla jobbar för detta, så går det här vägen.

Mats Fredriksson, Myggbo

PS. Snart kommer det en frostnatt och då har jag inte längre med mig några mygg i bilen!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons