Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag önskar inget barn den oron på julafton

Annons

Nu när jag varje dag ser nya inlägg om det här med att årets julkalender på något sätt är dålig för barn så känner jag mig tvungen att dela med mig av lite åsikter.

För det första, om vi nu ska prata om vad som är dåligt för barn, varför börja med något som många barn tycker är roligt? För det andra, om vi nu ska prata om det som är dåligt för barn, varför har jag inte sett en enda insändare på senare dar om vad alkoholen har för påverkan på dagens familjer?

Med föräldrar som dricker varenda helg, inte bara då julkalendern sänds. Utan något som sker i hemmet, och inte bara på tv? Något som är verkligt för barn, och något som påverkat mig mer än något barnprogram under hela min uppväxt.

Det finns så många barn där ute som lider av att föräldrarna dricker, men ingen pratar om det öppet. ”Ja, det är ju tradition att ta sig en nubbe och några öl på julafton.” får man höra om och om igen.

Men hur kan man som förälder tycka att det är viktigare att bli full än att ens barn ska känna sig trygga, och få en bra uppväxt? Vi som haft sådan tur att hamna i ett land där barnarbete inte finns, och där vi kan klara oss utan att jobba häcken av oss – varför måste vi förstöra så många liv med något så enkelt som en dryck, bara för att kunna bli full?

Jag var på utematchen för en vecka sedan då Brynäs spelade mot Timrå. Otroligt bra arrangemang, och bra stämning. Men vart jag än kollade, så såg jag påverkade människor. Bredvid mig stod det en gubbe som gungade fram och tillbaka. Lukten förklarade varför, han hade druckit. Det slutade med att han tippade omkull, och tack gode gud så föll han bakåt så han kunde sätta sig ned.

Hade han ramlat framåt så hade han dragit med sig flera personer framför som förmodligen hade skadat sig rejält. Det såldes folköl, men det var inte svårt att komma in onykter.

Jag vill inte förstöra era traditioner, men jag vet hur det är som barn att se en förälder så onykter att man är rädd att förlora sin förälder. Snälla tänk efter, jag önskar inte något barn den oron.

Varannan vatten räcker inte

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons