Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag tror att det är många fler rattfulla

Då vi talar om kombinationen alkohol och trafik är det nio av tio som säger, att alkohol och trafik inte hör ihop.

Annons

Likväl förekommer det varje dygn cirka 12 000 rattfyllerikörningar. Personligen tror jag att antalet rattfyllerikörningar är högre.

Bara för några år sedan talades det om 16 000 rattfyllerikörningar per dygn, men myndigheterna med Transportstyrelsen i spetsen säger, att det i dag är 12 000. Det blir nästan 4,4 miljoner rattfyllerikörningar på ett år.

Det vi ska komma ihåg är, att antalet rattfyllerikörningar inte är detsamma som antalet rattfyllerister. Antalet rattfyllerister är det antal som stoppats av polisen och som har haft straffbar alkoholhalt i kroppen. Till detta kommer drograttfylleriet. Till den delen hör alla typer av droger, vilket också omfattar mediciner av olika slag som påverkar framförandet av fordon.

I Trafikförordningen återfinns bestämmelserna om detta i tredje kapitlets första paragraf: ”Fordon får inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt”.

Bestämmelserna är som du ser mycket omfattande och gäller alla typer av fordon, således även cyklister.

För trafiksäkerheten är den här regeln viktig och den innebär, att om du ska föra ett fordon så ska detta göras på ett betryggande sätt. Vidare innebär det, att om du är sjuk, är trött eller är påverkad av alkohol, andra droger eller medicin så får du inte föra fordonet. Då det talas om sjukdom kan nämnas svår diabetes, demens eller allvarligt hjärtfel. En person som har starkt nedsatt syn omfattas också av begreppet sjukdom.

Det vanligaste när det gäller trötthet är brist på sömn och det jämförs ofta med alkoholpåverkan. Många fler olyckor än vi tror beror på att föraren har somnat vid ratten.

Om du blir stoppad av en polisman kan han hindra dig från att fortsätta färden om du bryter mot den här paragrafen.

I trafikbrottslagen finns straffreglerna: Om du på grund av uttröttning, på grund av sjukdom eller på grund av andra själ, som lagen säger, inte kan föra ditt fordon på betryggande sätt så anses det att du brustit i omsorg och varsamhet och kan dömas för vårdslöshet i trafik eller i svårare fall för grov vårdslöshet.

Har du som förare varit påverkad av alkohol eller andra droger är det rattfylleri eller grovt rattfylleri och reglerna gäller överallt, inte bara på väg.

För rattfylleri kan man dömas om alkoholkoncentrationen under eller efter färden uppgått till minst 0,2 promille i blodet eller 0,10 milligram alkohol per liter i utandningsluften.

För grovt rattfylleri gäller, att alkoholkoncentrationen ska ha uppgått till minst 1,0 promille i blodet eller 0,50 milligram alkohol per liter i utandningsluften, om man annars varit avsevärt påverkad av alkohol eller något annat medel, eller om framförandet av fordonet inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten.

Bengt-Olof Bokström, Gävle MHF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons