Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill bli lärare, inte socialarbetare

Annons

Min utbildning lär mig hur jag ska fostra och forma medborgarnas barn till att bli ”goda medborgare” som delar samhällets normer, värderingar och som även är självgående, självtänkande men ändå en del av kollektivet.

Det som verkligen stör mig är inte att lönen är låg eller att statusen är förvånansvärt låg trots det arbete man gör. Utan det som stör mig är alla andra ansvarsområden man kommer att få som inte har med själva utlärandet att göra.

Jag vill ju bli lärare och inte socarbetare eller för den delen någon pappersvändare. Jag kommer inte ha en socionoms kompetens att agera kurator/socialarbetare, såvida inte programmet görs om och man får den kompetensen genom studier och att den är inbakad i praktiken vi har i skolorna under studietiden.

Så frågan jag ställer mig blir ju automatiskt: Hur ska jag som lärare hinna med att motivera mina kommande elever till att känna glädje över att studera, vara mentor, vara kurator, hinna med administrativa uppgifter, lektionsplanering, vara i kontakt med alla föräldrar, göra åp:n för de elever som behöver ett, vara extraförälder med mera?

Jag har ju själv en familj som jag vill hinna tillbringa tid med och vill även ibland slippa ta med jobbet hem. Så hur ska jag som människa orka med allt och inte bli utbränd redan dag ett? Ge skolvärlden mer resurser så att man hinner med eleverna och kan uppfylla de mål som politikerna satt upp.

Det är alltid lätt att klanka ner på läraren men var ligger felet och problemet egentligen? Själv känner jag att med alla dessa besparingar som görs så ska man heller inte racka ner på lärare eftersom de kämpar för att era barn ska få den kunskap och klara de utsatta målen inom en viss tidsram som politikerna har bestämt. Så innan ni klagar nästa gång tänk efter vad lärare i dag får göra och vad deras uppgift innebar förr i tiden.

Studerande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons