Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill inte vara ett offer

Jag sitter nu mellan två stolar, i ett mörkt hål, tusen mil under jordens yta.

Annons

Gymnasiet var närmast ett skämt: Utfrysning, mobbing, IG på proven och skolkning. Komvux var mer pinsamt men tryggt. Två vänner fick jag kontakt med, inte nära vänner, men så nära att jag orkade stå ut en termin på ett ställe där allt jag sa eller gjorde missuppfattades av lärare, det fanns inte en enda lärare som jag kom bra överens med.

Jag har aldrig varit och kommer aldrig att vara den bråkiga eleven, jag har alltid kommit bra överens med lärare. Konstigt. Jag ville ju så väl. Jag fick IG på alla prov, alla omprov och skolkade till slut för det blev för jobbigt.

Nu söker jag arbete, för jag har inte behörighet till studiestöd/studielån vårterminen 2012. Jag söker alla jobb som går, överallt i hela Sverige och Norge. Jag mår dåligt, jag får panik, jag vill ha, måste ha mat på bordet och tak över huvudet för att kunna överleva. Vad ska jag göra?

Jag har drömmar, visioner om framtiden precis som vilken annan 20-åring som helst. Jag vill också göra saker, jag vill ut i världen och resa. Men utan pengar är man ingenting.

Även om man brukar säga att pengar inte är så mycket värt så är en människa utan pengar ingenting. Jag är ingenting, inte nu. Jag skäms så mycket att jag ljuger för mina vänner, min pappa, farmor, farfar och mormor, ja nästan alla.

Jag säger att allting är jättebra, att jag ska plugga vidare, att jag ska söka högskola, göra det och det... Men jag säger så för att jag skäms men också för att inte vara den ”lilla” man ska tycka synd om och ge pengar till.

Jag är ju vuxen nu, jag är 20 år och har egen bostad. Jag vill inte vara ett offer. Jag vill klara mig själv. Därför ljuger jag, jag vill inte be om hjälp. Jag vill ha ett arbete, jag vill vara någon de kan vara stolt över. Inte tvärtom.

Young human

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons