Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill sova gott på nätterna!

Annons

Islam består av två huvudgrenar, Shia och Sunni och tiotals andra små grenar. Denna religion är ganska ny i Norden. Folk är per automatik emot allting okänt.

Nu när islam håller på att etablerar sig som andra största religion här så ökar motståndet självklart. De mest omfattande undersökningarna visar att religioner överhuvudtaget inte får ta för mycket plats i ett modernt samhälle. Muslimernas anspråk på olika rättigheter ökar med tiden i en demokrati, det är kanske nackdelen med demokratin.

Religiösa grupper vill nu utöva sin tro öppet och inte i källarvåningen. De kräver att böneutrop ska tillåtas fritt som kyrkoklockor. Men vilken av dem? Shia eller Sunni? Det är en viss skillnad mellan dem och vem avgör det?

Svaret på om böneutrop ska tillåtas är ju både ja och nej. Först nej därför att det finns ingen logisk anledning att tillåta religiösa gruppers krav att gå igenom i ett sekulariserat samhälle. Och ett krav som det här måste politiker tänka väldigt noga på innan de fattar ett oklokt beslut. Det är inte min avsikt att vara elak men det är förfärligt jobbigt för dem som bor i närheten av en moské att få höra ljudet av böneutropare på morgonkvisten.

Jag avhåller mig från att säga ja på frågan eftersom det vållar vissa komplikationer i förväg. Enligt min mening tjänar samhället mycket på svaret nej.

För mig är vissa ljud musikaliska och rogivande och vissa hör hemma i den svenska kulturen. Jag har svårt förstå varför Sverige ska vara först i Europa att tillåta böneutrop.

En kurd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons