Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill veta vad som finns i skolmaten

Annons

Den 12/2 skickade jag ett mejl till Sodexo med en förfrågan om innehållsdeklaration för skolmaten. Svaret jag fick var att endast skolköken får dessa. Den 7/3 mejlade jag igen då jag tyckte att svaret inte riktigt dög.

Mitt äldsta barn går i grundskolan, så som lagen säger att hon ska. Där äter hon skolmaten varje dag, ibland med god aptit och ibland inte, inget konstigt med det.

Men, jag som förälder får tydligen inte veta vad som döljer sig i maten, fastän jag inte själv kan påverka vem som ska laga maten och vad den ska innehålla. När jag handlar kan jag aktivt välja bort produkter som jag anser är dåliga för mina barn då de innehåller mycket socker, tillsatser som kan anses tvivelaktiga eller smakförstärkare som talar om att varan inte innehåller det den borde för att smaka till exempel jordgubb.

Att vilja veta vad som ges till mina barn i skolan är tydligen inte korrekt. Jag ska lita på att kommunen som inhandlat tjänsten skolmat har gjort ett bra jobb och att leverantören vet vad den gör och använder de allra bästa råvarorna till våra skolbarn, utan smakförstärkare och utfyllnader.

Tycker kommunen att detta är rätt? Har jag som skattebetalare inte rätt att veta vad mina barn äter? Maträtten på matsedeln säger inget om vad den innehåller, dock misstänker jag att den innehåller saker jag själv inte använder i köket. Men eftersom jag ännu inte fått någon innehållsdeklaration så vet jag inte, dock är oviljan att ge ut en sådan lite talande.

Har jag fel så visa mig det, annars åker ni i min version av Sverkers soptunna. Jag har den 19 mars fortfarande inte fått svar på mitt andra mejl. En idé vore ju att lägga ut en pdf så vem som helst kan läsa vad maten innehåller, det borde inte vara något problem.

Med vänlig hälsning

Sabina

mamma till två underbara tjejer

Svar direkt: Den här veckan har vi 16 olika menyer med ett 50-tal olika recept innehållande en rad olika ingredienser. All mat som serveras i skolorna är innehållsdeklarerad och informationen finns tillgänglig i skolrestaurangerna. Det är bara att fråga Sodexopersonalen på plats.

Vi har däremot inte möjlighet att tillhandahålla listor med komplett innehållsförteckning på det sätt som du önskar. Av säkerhetsskäl, med anledning av olika allergier, fastställs inte innehållsdeklarationen förrän strax innan maten serveras.

I Gävle lagas maten till skolrestaurangerna på två olika ställen. Våra kockar i köket i Sätra tillagar huvudkomponenten medan de lokala skolköken kokar potatis, ris, pasta och gör flera sorters sallader.

Det mesta lagas från grunden på samma sätt som de flesta gör i hemmen. Köttbullar och pannbiffar köper vi in från leverantör som tillagar maten efter våra recept. I Gävle är 31 procent av råvarorna ekologiska och maten innehåller inte smakförstärkare.

Du är varmt välkomna att äta skollunch med dina barn och då går det också bra att få ta del av recept och innehållsdeklarationer. Våra menyer finns på www.energizonen.com

Anders Eriksson

Sodexo, Platschef Gävle område 1

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons