Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvarnas område ligger nu i träda

Annons

Den svenska rovdjursförvaltningen leds av regering, Naturvårdsverket och länsstyrelserna. Men där länsstyrelsen är fristående under ovanstående i att förvalta våra stora rovdjur i Sverige.

En stor del av de medel länsstyrelserna får går till att inventera och övervaka varg, lo, järv, björn i andra och tredje hand. Jag tror att hur många miljoner man än pumpar in i övervakningen av varg kan man ändå inte nå framgång och acceptans.

De skogsjärvar som sprider sig över länen ligger närmast i prioritet i många län, bland annat Gävleborgs Län.

Jag jobbade med dessa skogsjärvar under många år åt Naturvårdsverket, länsstyrelsen Gävleborg och Världsnaturfonden. Nu ligger området av nordöstra Hälsingland i träda sedan flera år tillbaka, vilket är olyckligt med tanke på övervakning, föryngring och inventering.

Jag är själv utbildad naturvårdsvakt men saknar helt uppdrag i berört område. Kunskapen om skogsjärvar är liten i Sverige, jag följde djuren under många år och vet hur tålamodskrävande och svårjobbade skogsjärvar är i fält. Området är utsatt, där finns inget naturreservat, inget skydd mot illegal jakt och det förekommer ingen inventering av föryngring och lyor.

Sveriges mest beväpnade arbetsplats är skogen. Naturbevakarens vardag är mestadels ett ensamarbete, man kan undra var facket och skyddsombuden är i denna fråga.

Hotbilder och trakasserier förekommer ständigt i naturbevakarens vardag och facken sitter tysta.

Inför ett system från regeringen så att rovdjursförvaltningen i Sverige fungerar, bygg inte upp rovdjursförvaltningen på sjukpensionärer/pensionärer och deltidare, samt några fasta tjänster på länsstyrelserna.

Men vad är att vänta av miljöminister Andreas Carlgren när det gäller rovdjursförvaltningen? Vargen var ju valfläsk från regeringen.

Naturvårdsvakt R. Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons