Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jo, vi gör mycket mot rånrisken

Handelsanställdas Förbund arbetar ständigt med den ökande risken för rån, hot och våld mot butiksanställda och vi gör det offensivt.

Annons

År 2010 lyckades vi få riksdagen att rösta genom ett lagförslag om slutet kontantsystem i handeln. Tyvärr förhalar regeringen lagförslaget, framför allt på grund av att Svenskt Näringsliv och Svensk Handel är emot.

Problemet är att vi inte bestämmer över svensk lag – det är riksdagen och regeringen beslutar om lagar.

Handels har varje år vidareutbildningar för sina skyddsombud och de senaste tre åren har ämnet varit rån, hot och våld. Senast var den 22 november 2011 där 24 skyddsombud bland annat fick träffa polisen i Gävle som förklarade vad man aktivt kan göra för att förebygga brott i handeln.

Flera gånger om året har vi lokala möten med de största bankerna, Svensk Handel, Unionen och olika finansbolag där vi ständigt framför förslag för att minska kontanthanteringen i handeln. Här har vi faktiskt stöd av Svensk Handel i det mesta (bortsett från slutet kontantsystem) – de är också angelägna om att kunder handlar mer med kort och mindre med kontanter. Vi tycker också det är orimligt att både kortkunder och handlare betalar höga avgifter till bankerna.

Handels har också infört ett medlemskort med hög avgift vid kontantuttag från bankautomat (just för att minska kontantuttagen), men räntefri i max 53 dagar vid kortbetalning på inköpsstället och väldigt låg ränta om man behöver mer 53 dagar att betala sin faktura.

Handels har också flera gånger om året kampanjer för att öka kortbetalningar i handeln, ofta ihop med Svensk Handel och Unionen.

Fram till och med 2009 var butiksrånen ett växande arbetsmiljöproblem, men 2010 vände det och antalet butiksrån minskade för första gången på väldigt många år. En orsak till det är säkert våra informationsinsatser om detta. Handlare och anställda har uppmärksammat detta problem allt mer och har börjat vidta åtgärder. Man kan införa en del åtgärder som inte behöver kosta speciellt mycket. Handelns arbetsmiljökommitté har tagit fram ett 13-punktsprogram för butiker samt en internetutbildning för anställda (www.sakeributik.se) som alla kan genomföra. Utbildningen är gratis att göra och man får ett intyg när utbildningen är färdigställt.

Vi har därför lite svårt att förstå när du säger att Handels inte gör någonting i frågan om butiksrån. Att vara medlem i ett fackförbund har många fördelar, ett av dem är aktivt arbetsmiljöarbete som bedrivs på alla nivåer i samhället. Lokalt med våra lokala och regionala skyddsombud, och centralt mot myndigheter, riksdagen, finansinstitut och bankar. 

Annette Dalkarls

förste ombudsman, regionalt skyddsombud

Poul-Erik Jensen

lokalombudsman, regionalt skyddsombud

Handelsanställdas Förbund avd 26 Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons