Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ju färre gnagare, desto färre fästingar

Rävskabben kom till landet för cirka 30 år sedan, då slogs mycket stora delar av rävpopulationen ut. Inom vissa områden dog så mycket som 95 procent av rävarna. Stammen har inte hämtat sig än då skabben fortfarande slår ut rävar.

Annons

Utslagningen av rävarna ledde till att gnagare ökade ordentligt. Fästingar har även fått mycket bättre levnadsbetingelser av klimatförändringar och ökat lavinartat de senaste 25 åren. Gnagare, råttor är bärare av borrelia och dess andra infektioner, ja dessa gnagare smittar först fästingen med dessa bakterier innan smittan går vidare till oss.

Det är svåra sjukdomar som många människor drabbas av varje år på grund av fästingbett. Det kan få ödesdigra konsekvenser om det inte botas i tid med antibiotika. Det blir dock sällan fallet då vården är mycket okunnig om dessa smittor och restriktiva med antibiotika.

Lidandet är enormt hos flera tusentals drabbade årligen. Att sedan vissa jägare skjuter räv är riktigt illa men beror säkert på okunskap, för stapelfödan för räv är gnagare. Fler rävar ger färre gnagare vilket i sin tur ger färre fästingar som bär på svåra smittor.

Vi behöver mycket bättre vård för borreliadrabbade och större kunskaper hos jägare om orsak och verkan samt värdet av fler rovdjur.

Benny Sellberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons