Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Holland så kan vi

Minken lever i naturen i närheten av vattendrag, och rör sig ofta simmande över mycket stora revir i sin jakt på föda.

Annons

Den lever inte med artfränder annat än vid parning.

Pälsminkar i minkfarmarna kan inte bete sig naturligt i något avseende, där de trängs med andra minkar i nakna gallerburar. Forskningen visar att bristen på naturligt liv föranleder djurens maniska beteende i burarna. De slänger sig mot burväggarna, försöker gräva i galler och biter varandra.

Ett förslag från den förra regeringen att förbjuda minkuppfödning såsom det bedrivs kastades i papperskorgen av den nuvarande regeringen.

Det var centerpartiet med jordbruksminister Eskil Erlandsson i spetsen som var upphov till beslutet. Han räddade den plågsamma hanteringen genom att, för syns skull, beordra akutinspektioner och utlovade tuffa åtgärder. Några sådana åtgärder mot minknäringen kom dock aldrig. Pälsuppfödarna fick arbetsro och minkarna lämnades ensamma i sitt lidande.

Holland är ett av världens största minkpälsproducenter. För några veckor sedan beslöt landets parlament att stänga samliga minkfarmar. Lagstiftarna fann att det oavsett lönsamheten inte är värdigt ett civiliserat land att hälla vilda rovdjur i trånga burar, bara för att flå dem.

Den svenska djurskyddslagens fjärde paragraf säger att djur ska kunna bete sig naturligt. Regeringens entusiastiska inställning till minknäringen skadar Sveriges anseende som djurrättsnation. Kan Holland förbjuda den plågsamma minkhanteringen borde Sverige kunna göra det. Kontakta dina valda politiker och be den driva frågan snarast. Pälsminkarna behöver din hjälp!

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons