Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanske behandlades jag i onödan...

Annons

Cancerforskaren och överläkaren vid Gävle sjukhus Benny Holmström gick ut stort i Gefle Dagblad år 2009 och näst intill ogiltigförklarade blodprovet PSA som testmetod för att fastställa prostatacancer.

Han förklarade att en rutinmässig massundersökning (screening) skulle medföra att många män skulle bli påtvingade en cancerbehandling till ingen nytta alls, med svåra biverkningar och impotens som följd. Holmström sa vidare att har man inga symptom (prostatabesvär) behöver man inte alls tänka på att ta ett PSA. Vill läkaren ändå ta ett PSA så måste han informera patienten om bristerna i systemet.

Min familjeläkare med 30 års erfarenhet brydde inte sig om detta, han smög på mig ett PSA utan att förklara vad detta innebär (ett regelbrott).

Jag blev inskickad till laboratoriet med några blodprover. När jag frågade om vilka prover det handlade om, svarade han irriterat: ”Det är sänkan, blodvärde och PSA”. Det sistnämnda sa mig ingenting. Det första PSA-provet visade endast någon tiondel över normalvärdet, ändå gick han vidare med ytterligare prover, vilket slutade med att han skrev en remiss till urologen. Vid urologen tyckte man tydligen att mitt fall inte alls brådskade på grund av alltför låga värden. Jag skulle få vänta ett halvår på en undersökning.

När Holmström gick ut i Gefle Dagblad ringde jag direkt urologen och återkallade remissen, jag hade ju inga som helst prostatabesvär. Jag påtalade detta för min familjeläkare och ifrågasatte varför han tog ett första PSA.

Då började han direkt prata om Bert Karlssons engagemang i massmedierna för en allmän screening. Jag svarade att det är inte Bert vi ska lyssna på, utan cancerforskare och professorer i urologi som i tv-aktuellt säger motsatsen (ingen massundersökning). Då ilsknade han till och lade på luren.

En ilsken Bert Karlsson som själv är opererad, deltog i en hätsk tv-duell mot socialstyrelsens chef. Bert sa att det är mord när läkare i massmedia motarbetar en screening. Bert sa senare i riksradion att dessa läkare är köpta.

I motsats till min familjeläkare och Bert Karlsson, tror jag inte för ett ögonblick att cancerforskare Benny Holmström skulle vara köpt, eller bedriva mord på människor. Han presenterar bara sina forskningsresultat.

Urologundersökningen som senare togs på mig visade på cancer, vilken skulle strålbehandlas. Efter en kort tid ringde mig onkologläkaren och sa: ”Jag har goda nyheter, din cancer är snällare än vad vi från början befarat”, och antydde att detta kunde vara ett gränsfall för om den skulle behandlas, men rekommenderade ändå behandling, vilket även onkologläkarna vid Akademiska gjorde.

Hade Benny Holmström hunnit ut med sin artikel i Gefle Dagblad innan jag besökte familjeläkaren, hade han aldrig fått ta ett första PSA.

Självklart byter jag hälsocentral. Jag vill passa på att framhålla att vid onkologmottagningar/avdelningar vid Gävle sjukhus och Akademiska i Uppsala, har jag hela tiden blivit väl bemött.

Är nu färdigbehandlad med jobbiga biverkningar som följd, och försämrad livskvalitet.

Kanske behandlad i onödan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons