Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften måste avvecklas

Annons

I Tyskland har det i flera år varit stora demonstrationer mot kärnkraften. Bland annat har det varit motstånd mot transporter av radioaktivt material. De senaste månaderna har olyckan i Fukushima och 25-årsminnet av Tjernobyl lett till stora manifestationer mot fortsatt kärnkraft i Tyskland.

I Sverige har kärnkraftskritikerna haft svårare att samla stora demonstrationståg. Men även i vårt land uppmärksammades Tjernobyl-dagen den 26 april, med aktiviteter i ganska många städer. På några ställen betonade man motståndet mot uranbrytning och/eller sambandet kärnkraft-kärnvapen. Det sambandet, ständigt aktuellt, hade Läkare mot kärnvapen diskuterat vid ett internationellt möte i Berlin tidigare i april.

Tyskland kommer väl liksom Sverige knappast att drabbas av någon tsunami eller någon riktigt stod jordbävning. Men det finns många sprickzoner i det svenska berget och jordskalv förekommer.

Det som driver så många tyskar att protestera mot kärnkraften är väl miljöproblemen med uranbrytningen och med framställningen av kärnbränsle och den hopplösa uppgiften att hitta en kärnavfallsförvaring, där radioaktivt material inte kommer ut i grundvattnet.

Naturligtvis måste kärnkraften avvecklas. Förnyelsebar energi – solceller med flera – och energieffektivisering måste snarast möjligt eliminera kärnkraft och fossila bränslen.

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons