Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina angår oss alla

Annons

De flesta har nog uppmärksammat att Kinas premiärminister Wen Jiabao nyligen har besökt Sverige. Det har satt ljuset på frågan om hur delaktiga vi alla är i vad som sker i Kina.

I landet pågår en politisk maktkamp. Stora omvälvningar kan medföra förändringar som berör hela världen då den stora jätten allt mer påverkar människors liv och framtid, vare sig vi är en vanlig Svensson, fattig kines på landsbygden eller Falun-Gongutövare.

Vad beträffar Falun Gong har flera kinesiska webbtidningar rapporterat att den känsliga Falun Gong-frågan är central i den kinesiska maktkampen. 

Det finns krafter i Kinas ledning som tar avstånd från förföljelsen av Falun Gong och här är det viktigt att även ledare runt i hela världen sluter upp till stöd. Det handlar om att släppa anseende och rädslor.

Utövarna av Falun Gong har förföljts, dödats och torterats på de mest brutala sätt sedan den uråldriga qigongmetoden förbjöds juli 1999 av den dåvarande presidenten Jiang Zemin.

För att få folk med sig som ifrågasatte Falun Gong iscensattes flera incidenter, bland andra ett självbränningsscenario på Himmelska Friden torg. En händelse som förskräckte människor som trodde att Falun Gong-utövare verkligen tände eld på sig själva. Sanningen var att det kinesiska kommunistpartiet låg bakom dådet.

Med lögner smutskastade han Falun Gong och startade en förtalskampanj som spreds över hela världen.

Inte ens den mest hårdhjärtade kan ha undgått att bli berörd av att se hur de fredliga Falun Gong-utövarna uthärdat förföljelsen under alla dess år utan att någonsin ha slagit tillbaka. Tysta har de stått där i fredliga manifestationer, världen över, med sina banderoller för att vädja om ett stopp på förföljelsen. Utövarna har levt efter principerna Sanning, Godhet och Tålamod under alla förhållanden. Principer som är universella och hörnpelarna i Falun Gong.

Jag tror att det är viktigt att vi alla vågar ta ställning till Kinas sätt att hantera frågan om mänskliga rättigheter. Vi måste våga visa att det inte är okej att människor förtrycks för sin tro eller för sina åsikter.

Det kan komma en dag då allas vårt öde vilar i den stora jättens händer och ingen vill väl bli fängslad eller avrättad på grund av sin tro eller för sina åsikter.

Dagen då de ansvariga kommer att ställas till svars för gärningarna mot Falun Gong närmar sig med stormsteg. Alla kan hjälpa till att skynda på den processen. Det som sker i Kina berör oss alla i högsta grad.

Susanne Larsson, Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons