Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimat, energi och vatten

Hela planeten behöver energi. Och det är bråttom. Vi tullar på den energi som naturen under årmiljoner lagrat åt oss i form av gas, kol och olja.

Annons

Vi är medvetna om att med nuvarande konsumtion tar reserven slut samtidigt som vi fördärvar vårt klimat på grund av all koldioxid som blir följden. Dessutom – genom exploatering av olämpligt belägna oljekällor kan metan frigöras, vilket förvärrar klimatförstörelsen.

Men inte nog med detta. Vi har brist på ”sött” vatten i många länder jorden runt. Ett exempel: Saudiarabien. Där måste man avsalta havsvatten. Och för detta behövs energi. Man förbrukar 60 Twh per år (2009) vilket motsvarar den årliga produktionen hos åtta svenska kärnkraftverk. Och man utnyttjar förstås olja och naturgas för sina egna behov och då måste vi andra ersätta med att till exempel odla mera bioenergi, vilket kräver vatten. Kampen om vattenreserver kan leda till krigshandlingar.

Men vi vet också att solen ger oss massor av energi, som vi kan tillgodogöra oss – om vi samverkar. Och det kan ske om IPCC, (Intergovernmental Panel on Climate Change) efterföljes av eller omvandlas till IPEC (Intergovernmental Panel on Energi Change).

Det vore värt ett pris till Nobels minne om någon eller några kluriga ekonomer kunde berätta för oss hur vi åstadkommer en vettig avveckling av de ofantliga investeringar som olja och gas men även kol gett (och ger) upphov till. Nu talar man också om att utnyttja Arktis och andra oljekällor belägna i djuphavet. Är vi inte tillräckligt varnade av det som hände utanför Mexikos kust?

Tänk vilken framtid som väntar oss i en värld utan energibrist, där alla har tillgång till rent vatten. Där vi bor i en elektrifierad värld med enkla elbilar, fjärrvärme via elkablar och allt annat som fantasin kan ge oss. Det lär ska ta storleksordningen tio år att projektera och bygga ett kärnkraftverk (som vi egentligen inte vill ha). En tid som vi kan använda för att utveckla och förbättra solceller, batterier, bränsleceller, vind- och vågkraftverk och andra idéer vi behöver i vår elektrifierade värld.

I många länder pågår redan det utvecklingsarbete som efterlyses här ovan. Men det måste intensifieras. Här finns plats för tillväxt! Våra ministrar och övriga politiker som har ansvar för forskning och utveckling, miljö och näringsliv måste få känna att vi gräsrötter ger dem allt stöd för de beslut som erfordras. Det gäller mänsklighetens fortlevnad här på vår ensamma (?) planet.

Vi behöver ju inte överge alla förberedelser för resor till mars med flera planeter. Men vi kan utnyttja en del av alla de hjärnor och kunskaper som där är samlade.

Curt Kohlström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons