Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom hit så ska jag visa dig vårt kök

Annons

Jag beklagar om jag misslyckades med att tydliggöra vårt arbete med mitt förra svar. All mat är innehållsdeklarerad och innehållsförteckningarna finns i skolmatsalen. Skriftliga och noggrant utvecklade recept är en hörnsten i vårt produktutvecklingsarbete och en förutsättning för att kunna näringsberäkna och laga säker mat.

Vi undviker alltså inte frågan eftersom all mat faktiskt är innehållsdeklarerad. Det är bara det att vi inte publicerar innehållsdeklarationerna i förväg på grund av att det ibland kan hända att en råvara är slut från leverantören och att den ersättningsråvara vi använder i stället inte överensstämmer till 100 procent med den planerade.

Det fungerar på samma sätt som i en vanlig matvaruaffär. Man kanske brukar handla en produkt från en viss leverantör men om den är tillfälligt slut ersätter man den med motsvarande från annan leverantör.

Det förekommer också att våra leverantörer i sin tur ändrar sina innehållsförteckningar i sista stund med innebörden att vi å vår sida inte kan utgå från de produktspecifikationer som de publicerat. Vi väntar därför tills vi får leveransen av varan och själva kan läsa på förpackningen. Först då känner vi oss säkra.

Om vi skulle dela ut innehållsförteckningen i förväg och sedan tvingas ändra den på grund av ovan beskrivna omständigheter kan det leda till att den som undviker vissa livsmedel av till exempel religiösa, etiska eller andra skäl väljer eller väljer bort vissa maträtter på felaktiga grunder. Om en allergiker till exempel får i sig något den inte tål så kan detta få ödesdigra konsekvenser.

Vi på Sodexo i Gävle samverkar med övriga Sodexo-enheter som levererar skolmat i frågor som produktutveckling och inköp. Men vi bestämmer själva i samråd med våra referensgrupper inom skola och omsorg vilka recept och råvaror som används.

Vår lokala påverkan har bland annat lett till att vi har flera lokala leverantörer som Gefleortens mejeri, Roséns bröd, Olssons bröd, Alborga potatis, Mårdängs rapsolja, Sjöboden Allt i fisk, Gävle partiaffär och Jordnära Produkter. Du kan läsa mer om hur vi arbetar med skolmat på Energizonen.com.

För att undvika fler oklarheter och missförstånd föreslår jag att du kontaktar mig så ska jag visa dig vårt kök, hur vi arbetar och vilka råvaror vi använder. Varmt välkommen att ringa eller mejla mig angående tid som passar dig.

Anders Eriksson

platschef Gävle område 1, telefon: 026-457 18 17,

anders.eriksson@sodexo.com

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons