Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill utrota alla sommarstugeområden

Beslutet att alla fastigheter i Gävle kommun ska tvångsanslutas till ett kommunalt VA-system innebär att alla sommarstugeområden utrotas.

Annons

Beslutet kommer att tvinga de personer som i dag har en sommarstuga i Gävle kommun att bygga om, och till, sina stugor för att kunna dra in till exempel toalett för att kunna anslutas till VA-nätet.

Egen brunn, utedass, mulltoa och andra sanitära lösningar kommer ej att vara tillåtna i framtiden. Detta betyder att stugorna måste byggas ut, och värme installeras för att inte frysa sönder under vinterhalvåret, med ökad energiförbrukning som följd (inte miljömässigt). Detta betyder att alla sommarstugor i Gävle kommun förvandlas till åretruntboenden, och därmed fråntas medborgarna möjligheten till ett bra fritidsliv och miljöombyte under sommaren i sina kära stugor.

En mänsklig rättighet vi sommarstugeägare kommer att kämpa för.

Ingen är i behov av två åretruntboenden, för där de flesta av oss bor, under resten av året, har vi kommunalt VA-system.

Detta gör kommunen i skydd av att man månar om miljön och framtida generationers hälsa.

Kommunen hänvisar till vattenprover som tagits på Norrlandet där tolv procent redovisas som tjänligt dricksvatten, 88 procent som tjänligt med anmärkning. Det sistnämnda kan tyda på att lite regnvatten trängt in i brunnen men att dricksvattnet är fullt användbart och helt ofarligt att använda. Detta gör att 99,9 procent av de undersökta brunnarna har ett bra dricksvatten.

Inget av dessa prover visar påverkan av tarmbakterier, varken från djur, eller människa!

Endast två (2) vattenprover visade på otjänligt vatten inom hela området!

Detta visar att de avloppsreningsverk som i dag finns uppfyller de krav som Socialstyrelsen, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket har för att det inte ska medföra risk för människors hälsa eller miljön.

Även vi sommarstugeägare kan skryta med att vi har ett ekologiskt bra dricksvatten utan några kemiska tillsatser i vårt dricksvatten, vilket inte kommunen kan, för där finns de kemiska tillsatserna.

Var i Gävle kommun kommer det i framtiden vara möjligt att äga en sommarstuga, som inte innebär ett åretruntboende? Vi vill behålla möjligheten att ha en just vad ordet säger, alltså en sommarstuga.

Denna fråga berör hela Gävle kommun och de nuvarande stugområdena som är på väg att omvandlas till året runt bostadsområden.

Tacksam om någon av våra förtroendevalda politiker (oavsett politisk färg) svarar på denna fråga.

Sommarstugeägare på Norrlandet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons