Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrens ger faktiskt jobb

SNS, Studieförbundets Näringsliv och Samhälles, rapport om konkurrens i välfärd har skapat stora rubriker om att konkurrens i välfärden inte fungerar.

Annons

Men det står inte i rapporten att konkurrensen i välfärden har misslyckats! Det står däremot att det finns nästan ingen statistik eller data om konkurrensens effekter i välfärden. Men det står att det lilla fakta som finns pekar på att konkurrensen kan ha positiva effekter. Men nu har det kommit en ny rapport som ger stöd för de positiva effekterna av konkurrens.

Forskarna Lena Hensvik och Kajsa Hanspers vid IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, har undersökts vad ökad konkurrensen från friskolor, privata förskolor och hemtjänst företag fått för effekter på sysselsättning och löner.

I undersökningen konstateras bland annat att i kommuner med flera konkurrerande arbetsgivare har flera män och unga fått jobb i förskolan och hemtjänsten. I till exempel hemtjänsten har den privata konkurrensen både lett till flera jobb och fler arbetade timmar. Vad gäller löner så är det endast kommunala lärare inom ämnesområden med lärarbrist som har fått en löneökning av konkurrensen.

Först vill jag bara konstatera att tendensen att flera män börjar arbeta i förskolan är oerhört viktigt för jämställdheten. Det är inte orimligt att tro att en mer jämn fördelning av män och kvinnor i skolan och förskolan är en kraftfull signal om att det är ”normalt” för män och kvinnor att arbeta tillsammans.

Arbetslösheten har drabbat unga särskilt hårt som vi alla vet. Det är därför viktigt för ungdomar att få möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden. Varför det är särskilt glädjande att just ungdomar tycks ha fått jobb i den konkurrens utsatta delen av hemtjänsten.

I Gävle skapas nu förutsättningar för entreprenörer att få starta privat hemtjänst företag i kommunen. Konkurrensen kommer att ge större valfrihet till de äldre och förhoppningsvis även flera jobb till Gävles ungdomar.

Anders Jansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons