Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp rättvisa rosor i dag

I dag är det Alla hjärtans dag, en dag då många vill visa värme, omtanke och kärlek till nära och kära bland annat genom att ge bort rosor.

Annons

Detta gör de flesta utan att reflektera över varifrån rosorna kommer och vilka människor som har producerat dem. En stor del av de rosor vi köper i Sverige kommer från utvecklingsländer som Ecuador och Kenya. Tyvärr finns det där stora problem i snittblomsindustrin.

Arbetsvillkoren på rosodlingarna är ofta usla och grundläggande rättigheter som anställningskontrakt, rätt till sjukledighet och mammaledighet finns inte. I Fair Trade Centers rapport från september 2011 framkommer att så många som 20 procent av de kvinnliga snittblomsarbetarna i Latinamerika tvingas till sex av medarbetare eller överordnad.

En dag som Alla hjärtans dag borde inte bara vara ett tillfälle att visa vår omtanke för människor i vår närhet, utan även visa omtanke om de människor på andra sidan jordklotet som odlar de rosor vi ger bort. Genom att i blomsterhandeln fråga efter Fairtrade-märkta rosor kan vi vara med och göra skillnad.

Per-Olof Erickson, Alternativboden Lyktan Idéell förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons