Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarbristen beror inte på pengar utan på organisation

/

Annons

Sjukhusen i Gävleborgs län har en stor brist på kvalificerade läkare. Delvis på grund av att läkarna flyttar ifrån länet men också för att ingen vill flytta in. Det har gjorts många undersökningar om varför läkare väljer att inte jobba kvar på sjukhusen i vårt landsting. De flesta har visat sig bero på brister inom organisationen: Personalhantering och andra trivselfrågor. Det har även visat sig att lönen inte har haft någon markant inverkan på valet av arbetsgivare.

Landstinget Gävleborg gör ett desperat försök till att locka läkare till sjukhusen genom att ge dem bonus; en halv miljon kronor, om de antar en anställning i länet. Det har nu visat sig ge en effekt och ett antal läkare har skrivit på kontrakt.

Man kan dock fundera hur långsiktig denna lösning är. Hur illa är egentligen förhållandena inom vården om man måste muta folk till att vilja jobba där? Bör inte dessa pengar satsas på att reparera de brister som finns i stället för att betala folk extra för att stå ut med dem?

Det är inte pengarna som driver bort våra läkare, det är organisationen! Att ge läkarna mer pengar kan då inte vara lösning på problemet. Vad håller landstinget på med?

Sofie Asp

MUF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons