Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkemedel ska inte ersätta andra metoder

Annons

År 2010 utreddes 262 barn i Gästrikland för ADHD/ADD, dubbelt så många som året före. Två tredjedelar fick en diagnos. Större andel av eleverna födda under årets senare del diagnostiseras och behandlas. Förskrivningen av psyko-stimulantia i Sverige har ökat med 150 procent de senaste fem åren och med 180 procent på tio år.

485 barn i Gästrikland ordinerades mediciner under förra året för att klara skolan, läkemedel som kan ge bestående biverkningar och vars positiva effekter aldrig bevisats. Se MTA-studien och Raine-studien. FN:s kommitté för barnens rättigheter har framfört oro over den snabbt ökande förskrivningen.

Läkemedel ska användas med respekt och omdöme, inte som ersättning för enklare metoder som mindre barngrupper, fler vuxna och anpassad inlärning.Socialstyrelsens råd är att i första hand anpassa omgivningen.

Tydliga instruktioner, minimera yttre stimuli, stöd och uppmuntran från lärare och föräldrar etcetera. Sådant som kräver engagemang och förståelse i en stressad miljö med 28 elever i samma klassrum.

En svår uppgift för en ensam lärare. I vårt fall föreslog skolans rektor medicinering innan andra åtgärder vidtogs. Pojken fick aldrig någon diagnos. I dag är han godkänd i alla ämnen, aktiv inom idrott, populär bland kompisar och som vilken unge som helst.

Mamma till ett normalt men aktivt barn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons