Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget har tappat greppet i sin spariver

Landstingets nya grepp att tjäna pengar är att ambulanspersonalen ska ta hand om hembesök mellan klockan 21.00 och 07.00 under årets alla dagar. Läser man ambulansens risk­bedömning, skriven av de människor som känner verksamheten bäst och inte förlitar sig på statistik, så är det uppenbart att landstinget har tappat greppet i sin spariver.

Annons

”Det finns inget annat alternativ”, säger divisionschefen.

Ett scenario: Den närmaste ambulansen är på uppdrag i exempelvis Uppsala, nästa närliggande ambulansstation har två ambulanser varav en är på uppdrag till Gävle sjukhus och den andra är på väg till ett hembesök i Österfärnebo.

Jag som är i riskgrupp för hjärtinfarkt ringer larmcentralen och begär ambulans för mitt hjärtbesvär, besked lämnas att ambulans kommer.

När det gäller hjärtinfarkt så är varje minut viktig och då gäller det att ambulanspersonalen finns tillgänglig för att hjälpa.

I mitt scenario kan larmcentralen komma i den situationen att välja mellan två patienter som båda är i behov av hjälp.

Den ena patienten, hembesöket, är två kilometer från ambulansen och till den andra, hjärtinfarkt, är det uppskattningsvis 62 kilometer fast i motsatt riktning.

Min fråga: Vem tar hand om den patient som inte får hjälp?

Har jag som patient något annat alternativ att välja på eftersom rekommendationen är att ta ambulans och inte åka till sjukhus på egen hand vid hjärtinfarkt? I mitt fall är sjukhuset inte i närområdet.

Landstinget tar resurser från ambulansen för att täcka annan verksamhet vilket innebär att landstinget anser att nuvarande ambulansverksamhet har för stor kostym eller ska påvisa något annat.

Konstigt är det.

En som varit med förr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons