Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte gymnasievalet prägla hela deras framtid

Annons

Jag var på föräldramöte i går, min dotter har just börjat i klass 9 och det viktigaste av allt verkar vara gymnasievalet. Vi fick massor av information och det kändes genast mycket komplicerat att vara både tonåring i dagens Sverige.

I Gävle finns det 18 olika program (det nya ordet för gymnasielinje) som kan varieras på 86 olika sätt. Alltså 86 valmöjligheter som vi ska sätta oss in i, dessutom verkar det vara oerhört viktigt att 16-åringen väljer rätt.

Inom hjärnforskningen menar man att hjärnans nervskidor fortsätter att anläggas långt upp i 25-årsåldern, nervskidorna är det som ökar nervernas hastighet tiofaldigt och dessa beslut behöver vara supersnabba. Det är i hjärnans framlob som de sista bitarna läggs på plats. Hjärnans framlob är det centrum som styr moral, etik och de funktioner som ger oss förmåga att snabbt värdera gamla erfarenheter jämfört med det nya, det är alltså i framloben som vårt konekvenstänkande utvecklas.

Hugo Lagercrantz, professor, överläkare och författare till boken ”I barnets hjärna” menar att det egentligen är omöjligt för en tonåring att bestämma vilken yrkesutbildning den ska välja. Det är ett val som kan påverka hela det vuxna livet, för blir det fel val så blir allting genast mer komplicerat. Tonåringarna har svårt att se konsekvenserna av sitt val.

Vem ska egentligen välja vilket gymnasieprogram som är lämpligt? Om det blir fel är det svårt att byta inriktning, det finns en massa regler som hindrar valfriheten.

Om forskningen visar att tonåringars hjärnor inte är tillräckligt utvecklade för att ta dessa beslut, ska någon välja åt dem? Men vem vet vad någon annan bör bli?

Nej säger jag, låt dem välja fast med lagom hjälp av föräldrarna eller nån annan vuxen. Men låt inte detta yrkesval prägla hela deras framtid. Gör det lätt att byta inriktning i stället. Uppmuntra människor att lära sig ett annat yrke om de inte trivs, jag tror att det skulle finnas mer arbetsglädje och motiverad arbetskraft om den friheten fanns.

www.evalenaedholm.se/blogg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons