Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss inte göra om misstagen

Nyligen kunde vi i GD förvånas över den brist på samsyn vår svenska strålskyddsmyndighet SSM och det nystartade Strålskyddsstiftelsen, har på synen på strålning från mobiltelefoner och trådlösa bredband.

Annons

Vi kunde också läsa hur en lärare ifrågasatte trovärdigheten i de undersökningar som påvisade faror med den teknik de använde sig av på skolan (trådlösa bredband).

I förra veckans artikel säger myndigheten SSM att ”statistik från 1970-talet och framåt visar inga tecken på riskökning”, det vill säga att förekomsten av hjärntumörer inte ökat. Det SSM inte berättar är att man i grannländer och i synnerhet i Danmark redan ser en ökande trend av aggressiva hjärntumörer.

Danska Cancerfonden sände i november 2012 ut ett pressmeddelande om en våldsam ökning av aggressiva hjärntumörer och cancerregistret rapporterar att hjärntumörer bland män ökat med 30 procent de senaste tio åren. Att den svenska statistiken ses som bristfällig av ansvariga nämns inte heller.

SSM säger om mobilen ”…svag misstanke om ökad cancerrisk”, något som rimmar illa med högsta domstolen i Italien, där de har konstaterat att en man fått hjärntumör av sin mobil. I Israel gjorde en mobiloperatör upp i godo med en hjärntumördrabbad person med försäkran om att ingen skulle berätta för medierna. Belgiens hälsominister konstaterade nyligen: ”Internationella undersökningar säger tydligt att det är möjligen cancerframkallande” och regeringen förbjöd därmed mobilreklam riktad till barn. 29 internationella experter (Bioinitiative group) konstaterar efter genomgång av 1 800 forskningsartiklar att beläggen för hälsorisker av mikrovågsstrålning från trådlös teknik har ökat.

Det finns forskning som har betalats av mobilindustrin och forskning som inte har betalats av industrin. Den undersökning som SSM lutar sig mot gällande mobiltelefoni och eventuella risker är betald av mobilindustrin (Interphone). Många kallar det här smutsig forskning. Bioinitiative group är oberoende. Stämmer den ”rena” forskningens resultat kan vi vänta en folkhälsokatastrof. I värsta fall en kraftigt stigande trend av maligna hjärntumörer. En sjukdom som mycket få överlever.

SSM igen: ”elever i ett klassrum utsätts inte för mer strålning via trådlöst nätverk än man gör genom att vistas i en stadskärna.” Det Schweiziska mobilföretaget Swisscom beskrev i en patentansökan år 2003 tydligt cancerriskerna med de trådlösa datornätverk som nu installeras i skolor och förskolor.

Europeiska Miljöbyrån har granskat 84 varningar om hälso- och miljöskandaler som påståtts vara ogrundade larm. 80 av dessa har i efterhand visat sig vara korrekta. Många människoliv hade kunnat räddas om ansvariga reagerat i tid. Historien visar att ju mer pengar som står på spel desto längre tid tog det innan riskerna medgavs. Riskerna med DDT visades redan 1948 men förbjöds först 1970. Hur många minns hormoslyrets onödiga canceroffer?

Låt oss inte göra om historiens misstag. Låt oss nu reagera i tid!

Elisabeth Blomgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons