Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillskogen måste bevaras

Annons

Tänk att kunna bo i princip mitt i stan och ha det här som granne: En miniskog med både löv- och barrträd där naturen får växa fritt utan att tuktas som i en park. Ett område där det växer vitsippor, gullvivor och diverse ängsblommor, där fågelsången är livlig och där det doftar härligt av skog.

Det låter som en dröm men är en realitet i dag. Platsen är Luftvärnsbacken, även kallad Lillskogen, grönområdet vid Södertull i Gävle.

Denna unika och ur många aspekter så värdefulla plats, är nu allvarligt hotad. Riksbyggen har skrivit avtal med kommunen om att få exploatera platsen, det vill säga bebygga området med lägenheter.

Vi är många som bor här som mottagit denna nyhet med stor bestörtning och sorg. För oss erbjuder Lillskogen ett ovärderligt andningshål, dess frodiga växtlighet är en lisa för själen.

Naturens betydelse för människans välbefinnande är väl dokumenterat, otaliga exempel kan ges, nöjer mig dock med att konstatera att patienter numera kan ordineras naturpromenader i stället för läkemedel.

Tvärtemot all kunskap om grönområdenas betydelse i städer tycks kommunens avsikt vara att leta upp varje grön fläck på kartan för att förvandla den till ett bostadsbestånd.

När det gäller Lillskogen är det dessutom obegripligt att området överhuvudtaget kan komma i åtanke för att exploateras. Förutom dess värdefulla flora och att här finns hällar av bergarten Gävlediabas så har området även stort värde som kulturminnesplats. Berget sägs nämligen ha använts som avrättningsplats, häxor ska ha bränts här.

En sådan, ur många aspekter, värdefull plats, måste vi ha förstånd att värna. Att ha naturen inpå knutarna ”mitt i stan” – vilken enorm tillgång!.

Redan för några år sedan förvandlades för övrigt en stor del av grönområdet till garagelänga och parkeringsplatser. Det var illa nog.

Grönt är skönt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons