Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litar inte kommunalrådet på kommunens anställda?

Kommunalrådet Carina Blank, S, är i GD, lördagen den 26 januari, kritisk till att kommunanställda uttalar sig om säkerhetsbrister i kommunens fakturering.

Annons

Hon tycker dessutom att det är ”okunnigt att peka på enskilda saker”.

Enligt min åsikt är det rätt och också en skyldighet för de anställda inom kommunen, förtroendevalda och oss skattebetalare att öppet informera om vad de känner till. Vidare uttalar Carina Blank att det är olyckligt att kommunens anställda och förtroendevalda gått ut i tidningen innan den av kommunen upphandlade ”extern revisionen" är klar. Litar hon inte på kommunens anställda? Försöker hon sätta munkavle på de anställda och förtroendevalda?

Redan 2005 påtalades brister av kommunrevisionen. Det är en skrämmande utveckling när ett kommunalråd efter det som framkommit ”tror” att det behövs förbättringar. Carina Blank bör själv och omedelbart lista de brister hon i dagsläget känner till och löpande lämna information till kommunfullmäktig, press och allmänhet samt utreda om det är andra felaktiga utbetalningar.

När kommunen har upphandlat en utredning är den inte ”extern”, för mig är den intern och den är inriktad på hur ärenden hanteras. Det utesluter hur ärenden och utbetalningar har hanterats och det är allvarligt. Om kontrollen inte fungerar i det aktuella ärendet är det knappast troligt att det fungerar felfritt inom andra verksamheter, utlägg, direktinköp och upphandlingar som kommunen gör. Är det andra eventuella brister och felaktiga utbetalningar som kommunalrådet är rädd ska dyka upp?

När Mona Sahlin missbrukade sitt kreditkort tog hon sitt ansvar och avgick. När Håkan Juholt inte skötte sin redovisning tog han sitt ansvar och avgick. Jag tror inte att något kommunalråd i Gävle har gjort samma misstag som Sahlin och Juholt.

Den summan det rörde sig om i dessa fall var småpengar jämfört med en misstänkt förskingring på 20 miljoner. Som ordförande i kommunledningen och som representant för det största partiet i Gävle kommun har Carina Blank ett mycket stort ansvar för att revisorernas påtalade brister inte åtgärdats och att 20 miljoner försvunnit. Tänker kommunfullmäktige behandla ansvarsfrågan eller ska den sopas under mattan och vad kostar det oss skattebetalare om en ledande politiker avgår i förtid?

I en tidigare insändare ställde jag frågan om vem som följer upp kommunens direktinköp och de upphandlingar som kommunen gör? Det är viktigt att det ges ett svar på dessa frågor. Jag föreslår återigen att den högst ansvarige politikern i Gävle kommun snarast annonserar och ordnar ett offentligt möte, redovisar vad det är som pågår samt att det ges möjlighet till en frågestund för press och allmänhet!

Våra skattepengar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons