Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalpatriotismens idioti

Barbro Holmberg försöker tona ned innebörden av hopslagningsidén, men stödjer grundtanken.

Annons

Men hon tycker av någon konstig orsak att Gävle ska vara huvudort – hon vill fortsatt stödja den egendomliga idén att tyngdpunkten ska ligga i periferin! Hur kan man komma på tanken att huvudorten ska få ännu längre ut till de yttersta delarna av länet? David Nyström drar till med ordet ”lydrike”! Det är ingen hejd på lokalpatriotismens idioti!

Dalarna vill inte slås ihop med Jantes hemort, men Falu-Kuriren har i alla fall berättat vad Barbro Holmberg tycker! Att dalfolket är lokalpatrioter det vet vi, men de förstår i alla fall att tyngdpunkten ligger i mitten.

Tanken på regioner har ju diskuterats en tid och det är ett önskemål från EU att ha större områden med samordnad verksamhet. Mats Sjöstrands utredning behandlar bara länsstyrelsernas relation, men det är ett bra steg på vägen.

Jag tror att det är klokt att gå med relativt små steg, såväl ifråga om uppgifter som platser. Dala-Gästrike län ska självklart ha huvudorten i centrum och då är Falun den bästa platsen – om man inte ska ha Borlänge. Men det kan vara en fördel att under en övergångstid ha kvar en stympad styrelse i Gävle.

Så småningom, efter kanske fem år, bör landstinget, vägförvaltningen och andra regionala organ, inordnas i samma region. En fördel med Falun är ju bladn annat att Trafikverket redan har sitt huvudkontor i Borlänge!

Falun har fördelar med goda kommunikationer och ligger skyddat indraget i landet, såväl mot vädret, som eventuella fientligheter. Gävle har visat sig ligga väldigt utsatt!

Att ansluta Gästrikland söderut är dåligt genomtänkt därför att det redan nu är ett så befolkningstungt område. Det blir för stort om X ska ingå. Om ABC ska utvidgas bör det ske med D eller ännu bättre med U.

Den fullständiga regionsammanslagningen torde dröja, men man ska naturligtvis snegla på lämpliga riktningar redan när man börjar med delar!

Låt oss få ett större regiontänk hos politikerna, om vi ska vara kvar i EU och v g arbeta för att samhället till största delen samordnas på riks- respektive regional nivå!

Moderat som är mot

partiets antiregionala linje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons