Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lustgasen lagras i kroppen

Annons

Vi vill bemöta de insändare och den debatt som uppstått kring att vi inom Landstinget Gävleborg har som mål att ta bort lustgasen inom förlossningsvården. Vi anser att debatten är befogad, det är bra att den har kommit upp och det är helt klart ett ämne som engagerar många och som väcker intresse. 

Det stämmer att Landstinget Gävleborg kan bli det första landstinget i landet som helt slutar att använda lustgas inom förlossningsvården. Anledningen till att vi vill ta bort lustgasen är att den är farlig för både människor och miljö. Det här är ett välunderbyggt beslut som bygger på den senaste tidens medicinska forskning som visar att lustgas påverkar både patienter, personal och miljö negativt.

Lustgasen lagras i kroppen, den bryts inte ner. Största riskgruppen är gravida kvinnor med B-vitaminbrist och det finns risk för bestående neurologiska skador. Djurförsök har dessutom visat på fosterskador. Det här är forskning som kommit fram de senaste åren och beslutet att vi inom förlossningsvården har som mål att ta bort lustgasen är taget av verksamhetschefen i samråd med läkargruppen inom Kvinnosjukvården i Gävleborgs län.

Det finns mycket bra smärtlindring i dag som vi kan erbjuda, till exempel ryggbedövning. Vi får heller inte glömma kvinnans egen kraft att tro på sin egen kropp. Många av oss har sett hur kvinnor som gått andnings- och yogakurser på ett fantastiskt sätt tagit sig igenom sina förlossningar. Kvinnan behöver få hjälp och stöd att tro på sin egen kropp – att följa med i vågorna.

Nya rön visar att lustgasen i dag är det största hotet mot ozonskiktet. Lustgas är växthusgas som bidrar till en förstärkt växthuseffekt och påverkar vårt klimat. Totala utsläppen av lustgas i Gävle var 2011 545 560 liter (1 010 kilo) vilket motsvarar 303 000 kilo koldioxid.

Omvandlat i bilresor med en dieselbil mellan Gävle sjukhus och Hudiksvalls sjukhus motsvarar detta 7 214 tur- och returresor (20 resor varje dag årets alla dagar). Sett till andra klimatpåverkande utsläpp inom landstingets verksamhet är det ändå en faktor som har betydelse eftersom lustgasen är 310 gånger mer kraftfull än koldioxid. Lustgasen bryts inte ned vid användning utan den släpps ut i atmosfären om den inte destrueras i en destruktionsanläggning. Landstinget Gävleborg har ingen sådan anläggning.

Lustgasen ska avvecklas på lång sikt, tidigast 2014. Vi ska ge rätt råd och information så att patienterna själva kan ta ett eget beslut. Vi vill poängtera att det finns inget tvång i det här beslutet. Patienterna får själva ta ställning till om de vill föda med eller utan lustgasen. Det vi behöver göra är att informera och utbilda vår personal inom kvinnosjukvården och inom primärvården så att vi kan ge korrekt information om lustgas till blivande föräldrar, så att de kan ta ett eget beslut som grundar sig på fakta och medicinsk forskning.

Med vänlig hälsning

Ingegerd Lantz, verksamhetschef och läkare kvinnosjukvården.

Annelie Moström, Åsa Blomqvist, Bibbi Brändström, Hans Göthlund, Inger Blomberg, Ingela Högerås och Kaarin Öhrn, vårdenhetschefer inom kvinnosjukvården.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons