Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man blir inte förvånad

Den vårdskandal i fallet Thomas Quick som nu står i fokus, blir man inte förvånad över.

Annons

Psykiatriker får lära sig under sin utbildning att ”patientjournaler, det skriver vi för åklagare” enligt uppgift från en psykiatriker. 50 procent av det som står i patientjournalen är sant, resten är osanningar. Det som ska stå i journalen står inte och det som inte ska stå i journalen står där. Dessutom står det i psykiatrikernas egen diagnoshandbok, DSM, att psykiatriska utsagor inte är tillräckligt vetenskapliga för att användas i domstolarna.

Att få struktur på psykiatrin går inte, enligt en pensionerad överläkare i psykiatrin.

Det finns ingen unik kunskap om det kriminella sinnet inom rättspsykiatri, som försvarar dess position gentemot domstolarna. Man skulle lika gärna kunna ge uppdraget åt några meteorologer. Enligt Läkarfass ger antidepressiva läkemedel biverkningar, som allmän sjukdomskänsla (jag mår inte bra) och självmordstankar och -beteende bland många andra svåra biverkningar.

Det går inte att anföra kunskapsbrist som förklaring eller ursäkt för missanvändning av psykofarmaka. Att psykiatriker och läkemedelsföretag motvilligt medger de flesta biverkningar som psykofarmaka skapar, men det finns en biverkning som de nästan aldrig nämner, nämligen beroende.

I dag finns ingen skyldighet för läkare och övrig sjukvårdspersonal att journalföra vilken information man gett patienten om läkemedels effekter och bieffekter, vilket är en stor brist som skulle ge betydligt bättre kvalitet i sjukvården

Diagnos och behandling inom psykiatrin sker på så lösa boliner, att psykpatienter som regel tillfogas ett svårt och kanske livslångt lidande, som i värsta fall resulterar i död eller självmord.

Det råder motsättningar och konservatism inom psykiatrin, man har inte släppt in den kritik som är befogad, utan håller sig utanför. Det bygger på att medarbetarna delar en viss grad av ouppriktighet.

Maj-Britt Grundvall Hellström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons