Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man lär så länge man lever

Annons

Man lär så länge man lever sägs det. Och i dag har jag äntligen kommit mig för att läsa bipacksedeln på en av de mediciner som jag äter till natten. Så nu har jag lärt mig lite till.

Jag blev inte lite förvånad över de biverkningarna som kan uppstå när man äter av medicinen Zolpidem ratiopharm, samt preparaten Stilnoct, Imovane och Zoplikon I bipacksedeln som hör till Zolpidem läser jag:

”Psykiatriska och paradoxala reaktioner.

Det är känt att rastlöshet, inre rastlöshet, irritabilitet, aggressivitet, vanföreställningar (psykoser), raseri, mardrömmar, hallucinationer, sömngång, olämpligt beteende, ökande sömnrubbningar och andra beteendestörningar har förekommit under behandlingar.

Sömngång och andra liknande beteenden.

Det har rapporterats fall där patienterna i sömnen gjort saker de inte kommer ihåg, då de vaknar efter att ha tagit sömnmedel. Detta kan vara sömngång, att köra bil, laga och äta mat, telefonera eller att ha sex.

…Zolpidem ratiopharm har en muskelavslappnande effekt. Därför har speciellt äldre patienter en ökad risk för att falla omkull och som konsekvens få höftfrakturer när de stiger upp från sängen på natten.”

Jag har flera bekanta som beskriver minnesluckor. Hörde om en bekant som upptäckte att hon under nätterna lagat till det mest besynnerliga i matväg. En morgon när hon kom ut i köket fann hon i stekpannan en sörja av choklad och cornflakes. Jag tänker även på alla dessa viktiga telefonsamtal som man inte kommer ihåg.

Och så kanske det mest häpnadsväckande som vi kvinnor kan drabbas av, plötsligt oväntade graviditeter utan minne av att ha haft herrbesök i sängkammaren. Vilket kan sätta griller som bebådelse i huvudet på somliga jungfrur och andra högst förvånade kvinnfolk.

Som världen ser ut i dag ska man väl knappast bli förvånad över någonting överhuvudtaget.

Jag äter alltså ett läkemedel för att kunna sova som kan ge bland annat ökande sömnrubbningar.

Hur många bilolyckor som har inträffat och hur många eldsvådor och annat onödigt lidande som orsakats av att människor ätit av just den typen av läkemedel det är det ingen som vet. Med tanke på vad dessa mediciner kan ställa till med borde de räknas till ”Sepåfan-tabletterna”.

Hur det kommer sig att dessa så kallade ”läkemedel” fortfarande kan säljas trots risken för alla dessa biverkningar är också något att fundera över. Läkemedelsföretagen påverkar våra liv därför att vi i god tro äter de mediciner som de stressade och överbelastade läkarna skriver ut.

Vad har vi att sätta emot?

Kaspera Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons