Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man måste få sova ut

Annons

Är det inte en underbar känsla att vakna utvilad och upptäcka att det finns tid till att ligga och dra sig en stund till? En ynka timme extra sömn varje natt kan göra stor skillnad.

Jag tycker mig höra överallt att många klagar på att de är trötta på morgonen och att de var uppe sent kvällen innan. Samma sak gäller ofta för mig. En kvällsmänniska vill inte gärna gå och lägga sig tidigt men man måste för att få den sömn man behöver.

Det finns studier och forskning som visar att det är nyttigt med god sömn för alla, inte minst tonåringar. Bodil Jonsson pekar i ”Ungdomar med sömnproblem” 2010 på att sömnproblemen hos ungdomar har ökat kraftigt de senaste 15 åren. Av svenska ungdomar mellan 16 och 24 år uppger var fjärde kvinna och var femte man att de haft sömnbesvär de senaste två veckorna.

Hon hänvisar också till en stor amerikansk studie där man har följt sömnutvecklingen för ungdomar mellan 11 och 17 år och funnit att mer än en tredjedel visade symptom på sömnlöshet. 17 procent rapporterade att de inte var utvilade på morgonen, sex procent hade svårt att somna, sju procent upplevde trötthet på dagen och fem procent upplevde sig sömniga i stort sett varje dag. Studien fann också ett tydligt samband mellan hur stora problem ungdomarna upplevde med sömnen och hur deras fungerande dagtid var.

På Landstinget Gävleborgs webbsida menar man att de flesta tonåringar behöver sova omkring nio timmar per dygn, men att många sover mindre än så och är därför mycket morgontrötta och sömniga under skolveckan. Grundorsaken till morgontröttheten är de förändringar som sker i kroppen under puberteten och som även gör att de flesta sover allra bäst från midnatt till framåt nio på morgonen.

Detta tycker jag är tillräckliga argument för att på allvar ta hänsyn till oss ungdomar och verkligen försöka hitta en för alla bra lösning! Jag tror att om man inte känner sig utvilad när man går till skolan, kommer de tidiga vardagsmorgnarna till slut att ta knäcken på en. Man måste få sova ut!

Många kanske tror att det bara är att bestämma sig för när man måste somna för att få tillräckligt med sömn. För mig är det inte alls så enkelt. Jag somnar när jag är trött, och det blir jag oftast inte före tio på kvällen. Ni morgonpigga människor ska vara glada och tacksamma för att ni utan problem kan kliva upp närhelst det passar er.

Genom att börja skolan ungefär en timme senare skulle man antingen få en ytterst viktig timme för extra återhämtning eller kanske en härlig morgonpromenad för den morgonpigge. För lärare på skolan skulle det innebära en lugnare start, mer tid att planera i lugn och ro och därmed undvika onödig stress.

Vad händer med den förlorade skoltimmen på morgonen? Jag tycker inte att tiden är förlorad, men jag menar inte att skoldagen nödvändigtvis bör förlängas. Eftersom både elever och lärare är fullständigt utvilade är de också mycket piggare och har lättare att koncentrera sig på sitt arbete. Därmed anser jag att det inte borde vara något större problem att jobba ikapp den ”förlorade timmen”. Det måste vara väldigt skönt att tillbringa kortare tid i skolan men ändå veta att man har gjort precis lika mycket – om inte mer – arbete.

Jag anser att man på allvar borde göra slag i saken om att senarelägga skolstarten varje dag! Om vi elever får igenom detta förslag kan jag nästan lova effektivitet från vår sida, för det är något man definitivt kan förutsätta.

Så nu tycker jag att alla, rektorer och andra som kan påverka, på allvar ska ta ställning till mitt förslag.

Ludvig ”Sjusovaren” Åhlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons