Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många får leva i skugga

Det är ett stort skutt mellan å ena sidan en gräsyta för kaninhoppning och fjärilar och å andra sidan ett par sjuvånings punkthus på samma yta. Lite för stort för att uppfattas som trovärdigt.  

Annons

Kvarteren söder om slottet i Gävle var, fram till mitten av 1900-talet, likadana som det område som blivit stadsdelen Gamla Gefle. Gatunätet var oregelbundet, bebyggelsen låg och småskalig, med lummiga trädgårdar bland bostadshus och hantverkslokaler. Så revs det hela och ersattes av höghus med moderna bekvämligheter som badrum, hissar och sopnedkast – men med insprängda parkytor som en sorts kompensation för de försvunna trädgårdarna.

Nu vill Skanska och kommunens politiska majoritet klämma in ett par sjuvånings punkthus på en av dessa grönytor, Klockgjutarparken intill Timmermansgatan. Argument: Behovet av centralt belägna bostäder. Dock finns en hel del centrala och centrumnära lucktomter och skräptomter med utrymme för sådana bostäder, och där denna bebyggelse skulle utgöra ett positivt tillskott till stadsbilden.

För flera år sedan avskaffades funktionerna som stadsarkitekt och stadsträdgårdsmästare. Det var ett smart drag. Annars skulle vi ju i dag haft fler som med stark röst och respekterad sakkunskap kunnat värna om stadsmiljön och de offentliga gröna rummen.

I kommunala dokument pekas dock på en annan möjlighet. På nätet kan man till exempel läsa i ett sådant, ”Guide till Gävlebor som vill hjälpa till att nå miljömålet”, att vi som bor här uppmanas till brukarsamverkan. Där ”kan du och dina grannar vara med och påverka hur era gemensamma grönytor kan användas på ett bättre sätt än tidigare.”

Man föreslås vilja ha ”en blomstrande fjärilsäng, en vanlig gräsmatta eller en bana för kaninhoppning, boule eller badminton.” Genom brukarsamverkan kan du och dina grannar påverka er omgivning, sägs det.

Är det kaniner eller grodor som hoppar här? Vilka brukare har tillfrågats, när man vill skövla deras gröna vardagsrum? Många av de kringboende är äldre och/eller mindre rörliga personer som inte kommer i kontakt med annan natur – träd, grönska, fåglar, fjärilar – än den i närområdet. 

Det är fint att vi har Boulognern i Gävle, och det var framsynt av dem som en gång avsatte mark för en stor och vacker park. Men vi behöver också de små och halvstora grönplättarna i stadens tätare delar. Vi behöver planteringar och träd som motverkar koldioxid och luftföroreningar, som tillför syre och som leder bort vatten. Och som ger möjlighet till solsken.

Med de tänkta nya husen får många i de lägre våningsplanen kring Klockgjutarparken framöver leva i skugga, möjligen med undantag för juli månad. 

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons