Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meningslöst med lagar som ingen ändå följer

Annons

Det är meningslöst att stifta lagar och bestämmelser som befolkningen inte anammar.

För en tid sedan införde man en högsta hastighet 80 km/tim på vissa vägar där det tidigare varit 90. Håller man 80 eller strax däröver skapar man ofelbart irritation hos bakomvarande bilister eftersom de flesta tydligen inte har accepterat den nya hastighetsgränsen. Normal hastighet tycks vara mellan 90 och 120 km/tim på den väg jag tänker på, i omkörningsmomentet ännu högre. Det gäller främst morgnar/kvällar.

Samma fenomen har vi iakttagit på E4 mellan Gävle och Söderhamn, normal fart där ligger på cirka 125 km/tim men många håller cirka 140 enligt min bedömning.

En gång blev vi omkörda av en Porsche som måste ha hållit långt över 200 km/tim, kanske upp mot 300, (det var på natten). Samma sak här, håller man 110 skapar man ofelbart stark irritation hos bakomvarande, för att flyta med anpassar man sig till cirka 120 km/tim.

En helt annan bestämmelse som inte är accepterad av befolkningen i villa och radhusområden är förbudet att tippa trädgårdsavfall vid cykel- och gångvägarna. Jag har sett skylten ”tippning förbjuden” omkullvräkt och till och med begravd i trädgårdsavfall!

Acceptansen för sådana bestämmelser påverkas nog till det sämre av de stora löne- och klasskillnaderna som medierna basunarar ut nästan dagligen. När man ser ledande politiker och generaldirektörer tjäna upp till flera normala årslöner i månaden är det lätt att tappa förtroendet för dem som påbjuder att vi andra ska följa dessa nya bestämmelser. Förtroendet naggas väl också i kanten av de många fiffelskandaler som uppdagas hos de höga herrarna och damerna.

Vad jag menar är att man nog inte ska införa bestämmelser som befolkningen inte bryr sig om, det leder bara till fiffel.

Nej, jag tycker att man ska återgå till 90 på tidigare 90-vägar, det är bara hyckleri som det är nu. Avskaffa också förbudet mot tippning av trädgårdsavfall, det är nog bättre att acceptera en mindre skattehöjning för att kommunen ska transportera bort det.

Farsan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons