Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandeln fortsätter – nu av samhället

Annons

Sätt er in i följande situation: Två små barn bor hos sin mamma. De tillbringar varannan helg hemma hos sin pappa. De två små barnen reser långt varannan helg till sin pappa.

Varannan helg utstår barnen elaka ord om deras sätt att vara, göra och bete sig. De utstår slag i ansiktet, knuffar, hårda händer och fingrar runt nacke och hals. De utstår hot och smädelser om de inte gör som de blir tillsagda.

Råkar de spilla ut något ur sina glas får de skrik och hot kastade i ansiktet på sig. Råkar de kissa på sig försöker de gömma sig så länge de kan för att klara sig ifrån straffet som de vet väntar. Dessa två små barn får inte vakna på morgonen och glädja sig åt dagens lek en ledig lördag eller söndag – för då stör de sin pappa som vill sova längre och ifred.

Dessa två små barn utsätts för faror av sin pappa som inte sköter sin kroniska sjukdom som han ska, utan i stället låter han barnen sväva i livsfara under bland annat bilfärder eller utflykter.

Tänk er sedan att detta sker under flera år.

En dag får ett av barnen nog. Barnet orkar inte mer utan bryter ihop när barnen efter en helg återlämnas till sin mamma. Detta sker på en offentlig plats när deras pappa lämnat området. Barnet försöker under sin gråtattack berätta för sin mamma, men klarar inte själv att få fram allt utan att gång på gång bryta ihop. Det andra barnet hjälper till och fyller i så att mamman får klart för sig vad som hänt.

För en mamma som älskar sina barn över allt annat är detta en av de värsta sakerna som kan upplevas. Att försöka plocka ihop spillrorna av ett litet barn är inte lätt, och nu är det två små barn det handlar om.

Framtiden kommer att handla om stämningsansökan för barnmisshandel, tingsrättsförhandlingar, övervakade umgängen och telefonsamtal hos socialförvaltningen i barnens hemkommun. Uttalanden från socialförvaltningen som säger emot sig själv ett flertal gånger i en tvåsidig rapport. Rapporten beskriver barnens konfrontationer med pappan om det som pågått i så många år, men skriver samtidigt att allt är så bra. Barnens skola ingriper, och via socialförvaltningen polisanmäls barnens pappa.

Det blir dock en helt egen utredning, som det tyvärr inte tas hänsyn till i det redan pågående ärendet. För det tillåter inte vårt rättssamhälle. Det är ett eget ärende. Barnen tvingas till videobandat polisförhör, nästan ett år efter anmälan. Under det året har barnen hunnit återfå lite av hoppet om att kunna leva ett tryggt liv, poliserna låter det gå nästan ett år och därmed river upp såren i barnen.

Socialförvaltningen och vårt rättssamhälle väljer i dag att se till föräldrarnas rätt till att träffa sina barn – även om man väljer att dölja det bakom ”Barn har rätt till båda sina föräldrar”. Barnens rädsla, barnen egna ord, barnens egen vilja – det är saker man inte tar hänsyn till. Trots att flera privatpersoner vittnar om vanvård/misshandel, trots att skolan slår larm, trots att den andre föräldern slår larm, så väljer ändå samhället att överlämna de små barnen till en miljö där de mår så dåligt.

Föräldrar som inte kan ge sina barn en trygg, lugn och stabil tillvaro har inte rätt till sina barn.

Är det så konstigt att vi har det som vi i dag kallar ”problembarn”? Stökiga barn och ungdomar som hamnar i kriminalitet och drogmissbruk. Vad har de att ta till när samhället svikit dem redan som barn? Jo, revolt. Mot dem som inte har stöttat dem och hjälpt dem. Samhället. Och det gör de.

Och tro inte att de inte, när de kommer upp i ålder, att de inte förstår vilka som svikit dem. Jo, välfärdssamhället Sverige, med sitt sociala skyddsnät där ingen ska fara illa. Landet som förbjöd barnagan 1979.

Kvar finns två små barn. Trasiga och kantstötta. Att pussla ihop dessa spillror av de två små barn kommer att ta många år. Om det någonsin går.

Mamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons