Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något har gått snett

Annons

För några veckor sedan sköts en varg i närheten av Ockelbo. Skytten ringde själv till polisen och anmälde vad som hänt.

Vid detta tillfälle kommer polisen ut för att försäkra sig om att skytten talar sanning.

Han blir ögonblickligen av med sina vapen, trots att det alltså var han själv som anmälde det hela. Och vargen blir obducerad, säkert till en inte helt ringa kostnad.

Skytten friades sedan från brottsmisstanke då obduktionen av vargen stödde hans utsaga.

Utanför Jädraås blev en varg påkörd för drygt en vecka sedan, den lämnade platsen och eftersök gjordes för att se om vargen var svårt skadad eller ej. Till eftesökspatrullens hjälp rekvireras en polishelikopter för att från luften spana efter vargen. Vi leker med tanken att det i stället varit en förvirrad äldre människa som kommit bort. Då hade helikoptern lyst med sin frånvaro åtminstone den första veckan.

I dag var mina föräldrar och syster på kyrkogården för att tända ljus på gravarna. När de återvänder till bilen så har någon slängt in en sten genom fönstret och stulit min systers väska innehållande kontanter, bankkort med mera.

De ringde genast polisen och får till svar att ingen resurs finns tillgänglig. Min (och många med mig) tolkning av ovan beskrivna händelser är att något har gått snett i vårt land. När polisen prioriterar varg framför människor så har det gått för långt.

De ansvariga polischefer som så totalt och fullständigt missköter sina arbeten borde omedelbart avgå. Detsamma gäller justitieminister Ask som är ett skämt. Polisen är fullständigt oduglig på att bekämpa vardagsbrottslighet, och om de inte bättrar sig så kommer det kanske inom kort att bildas medborgargarden som får Hells Angels att likna en syjunta.

Jag är så trött på att inte politiker och polis gör något. Är inte vi vanliga knegare värd något i deras ögon? Är det viktigare att jaga jägare som försvarar sin egendom? Jag kräver ett svar från länets polischef, varför avgår du inte? För du och din ledning är totalt misslyckade.

PH

Svar direkt: Polisen prioriterar alltid sina uppdrag, som kommer till vår kännedom. Utifrån prioriteringarna försöker vi lösa alla våra uppdrag så skickligt som möjligt. Att rädda människoliv är vårt viktigaste uppdrag och det har och kommer att alltid ha högsta prioritet.

Utifrån den prioriteringsordning som finns inom polisen så vill jag hävda att polisen försöker använda sin resurser på bästa möjliga sätt. Naturligtvis kan det hända ibland att det är mycket svårt att bedöma vilken prioriteringsordning som ska gälla.

När det gäller utredningar av vardagsbrott, som inbrott i bil, är det ett av de svårare brotten att få en misstänkt lagförd för. I stort sett måste man nästan gripa gärningsmannen på plats eller få så bra vittnesuppgifter att gärningsman kan gripas.

Till vår hjälp på senare tid har vi dock fått ett bra tekniskt hjälpmedel för att lyckas lagföra gärningsmän, det är säkring av DNA-spår. Genom att säkra saliv från misstänkta och genom bättre säkringsmetoder av DNA, så tror jag att i framtiden kommer vi att kunna lagföra fler gärningsmän för brott.

Mikael Hedström

presstalesman

Polismyndigheten i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons