Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni har antagligen räddat livet på min son

Annons

Alla mina fördomar och allt illa jag någonsin hört och läst om olika psykiatriavdelningar är nu borta och jag känner nu bara en stor tacksamhet till alla dessa människor som jobbar på psykosavdelningen här i Gävle och som antagligen har räddat livet på min son. 

Det var jag själv som en vardagskväll i slutet av maj och med hjälp av flera vänner ringde 112, ambulans, socialjouren och polisen, skriver signaturen. Observera att det är en arrangerad bild.Foto: Stina Stjernkvist

Det var jag själv som en vardagskväll i slutet av maj och med hjälp av flera vänner ringde 112, ambulans, socialjouren och polisen och efter tio timmars jagande, letande, blod, akuten, paniktankar och massor av samtal fick min son tvångsomhändertagen. Han ansågs inte vara kapabel att ta hand om sig själv och att det även var fara för hans liv.

Det är ett hemskt beslut att ta, men jag bönade och bad tills jag fick som jag ville. I dag lever min son och redan efter en veckas vård, så tackade han faktiskt mig för att jag skickade polisen med flera på honom.

Vi har kunnat besöka sonen när vi velat mellan kl 9 och 21 på avdelningen varje dag och jag fick också ett direktnummer som jag har kunnat ringa precis när jag velat och någon där har alltid svarat på frågor om sonen på en gång. Det har känts otroligt enkelt och tryggt, då ju allt annat har varit jobbigt och kaosartat.

Personalen har verkligen tagit hand om min son och oss på ett helt fantastiskt sätt. De har lirkat, varit tydliga och bestämda, skämtat, förklarat, pratat allvar, gett sonen rutiner och vänt tillbaka hans dygnsrytm. De har även tagit ut honom på små promenader varje dag under de perioder som han beviljades det.

De har grillat med de intagna, spelat spel, pratat om livet, dukat upp kvällsfika varje kväll, gjort tårtor med mera till dessert ibland, dukat fram midsommarbuffé och bakat scones under dessa veckor och verkligen gjort allt för att patienterna ska trivas och ha det lite mysigt trots sin jobbiga tid.

Jag har som mamma verkligen känt att min son har varit i proffsiga och trygga händer och all personal som jag träffat under denna svåra tid har verkligen visat att de är rätt person på rätt plats.

Från att sonen har varit aggressiv, drogpåverkad, arg, tyst, skadat sig själv, haft hemska hallucinationer, dragit sig undan, inte velat äta, inte kunnat sova, vägrat ta prover och mediciner, till att på drygt fem veckor under deras vård tagit emot all hjälp och gjort framsteg för varje vecka som gick.

Men all denna fantastiskt proffsiga vård som vi nu fått, hade inte blivit om inte primärvårdsjourläkaren Erik som kom hem till oss och var den som förstod allvaret med att min sons liv var i fara och omgående beslutade om ett tvångsomhändertagande.

Jag vill verkligen tacka honom för hade han inte gjort det, så törs jag inte tänka hur illa detta hade kunnat sluta. Även ett stort tack till den kvinnliga polis som också var med och ringde många samtal och kämpade för att vi skulle få rätt hjälp och omgående vård av sonen.

Nu är sonen hemma hos mig igen och öppenvården har tagit över och även de gör ett fantastiskt jobb med att fortsätta följa upp honom, portionera ut mediciner, peppa och stötta och de kom till och med hem och hämtar honom och skjutsar hem honom första gången de skulle ses för att det inte skulle bli något strul.

Jag har tidigare inte haft mycket tillit till Gävles vård och sociala myndigheter, men denna gång fungerade samarbetade verkligen och det är jag så otroligt tacksam för! Tusen tusen tack alla inblandade, ni finns i mitt hjärta för evigt!

Jag är så otroligt stolt över min son som kämpat på så otroligt bra, öppnat upp och pratar om det han varit med om, mognat oerhört mycket och gjort så stora och livsavgörande förändringar på så kort tid.

Och alla ni föräldrar där ute med ungdomar som ni anar eller vet tar droger eller mår dåligt, tveka inte att ”ta till hårdhandskarna” för en vacker dag kan det kanske vara för sent…

Hälsningar från en tacksam mamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons