Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det Sverige som är skräpigast

/

Annons

Nyss hemkommen efter en Spaniensemester, funderar jag på vilka förändringar som har skett i Spanien och i Sverige. På 1970-talet var det lika skräpigt i Spanien som det är i dag i Sverige.

På de orter jag nu besökte i Spanien, är det i dag otroligt rent. Under tre dagar i Madrid hittade jag ETT papper på gatan, så unikt att jag måste fotografera det. När jag kom till Marbella, San Pedro, Nueva Andalucia och Puerto Banus i södra Spanien var det lika otroligt rent.

Även i Spanien är det förbjudet att röka inomhus och i restauranger, trots det hittade jag under fyra dagar endast en (1) fimp, ett apelsinskal och två hundlortar på gator och torg. Naturligtvis frågar jag mig: Vad är hemligheten, hur bär dom sig åt? I San Pedro hade man på många, många ställen prydliga och snygga behållare, fyra för sopsortering av papp, tidningar, glas och plast samt en för övrigt avfall. Inget skräp runt omkring.

Gävle kommun, som gärna velat profilera sig som en turistort, har mycket att lära av spanjorerna. Är aldrig de styrande i Gävle ute och reser till andra orter och länder? Apropå att vilja vara turistort: Innan jag reste, försökte jag i Gävle hitta souvenirer härifrån eller i varje fall från Sverige, men det gick inte alls. Jag fick vänta med inhandlandet tills jag kom till Arlanda.

Mona

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons