Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu höjs taxorna igen

Nu är det dags igen! Gävle höjer taxorna i vården med 20 procent till 350 kronor i timmen.

Annons

Det görs för att det ska bli mindre kännbart, enligt omvårdnadsnämnden. Hur arrogant får man vara?

Det är väl ingen som inte förstår att det är en kraftig höjning. Höjningen kan jämföras med KD:s förslag om att höja pensionerna med 50 kronor i månaden. Det räcker inte till en timmes vård per månad. Inte ens S-förslaget om en höjning till 100 kronor i månaden innebär någon förbättring.

Det går att omfördela kostnaderna mellan vårdbehövande genom att ta ut självkostnadspris av dem som är förmögna. Förmögenhetsbeloppet kan höjas utan att den garanterade behållningen av pensionen behöver drabbas. Det finns ingen anledning att tänka på den vårdbehövande personens arvingar. Högkostnadsskydden både inom kommunal- och landstingsvård liksom för medicin kan begränsas till dem som har lägre inkomst än 40 000 kronor i månaden.

Det är en skandal att det i Gävle ska finns långa köer främst till korttidsboende men även de som väntar på fast boende inom vården behöver få det i rimlig tid. Det är närmast straffbart att man ska behöva ta i anspråk lokaler för korttidsboende som utdömts.

Man måste prioritera på ett annat sätt. Det går inte att låta chefer med andra anspråk få för stort inflytande. Men till detta krävs troligen politiker med social syn på vad som är viktigt. Det går inte heller att tillfredställa alla företagares behov av badtunnor och fritidshus i strandnära miljöer. Skola och omvårdnad är det viktigaste i ett samhälle som vill ha välstånd.

Karl Gustaf Skoog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons